Burgemeester René Verhulst reikte de medaille uit tijdens een verrassingsbijeenkomst in Plantion.
Burgemeester René Verhulst reikte de medaille uit tijdens een verrassingsbijeenkomst in Plantion. Gemeente Ede

Buurtrichter Geen Broere ontvangt medaille van verdienste

20 december 2021 om 15:22 Mensen

EDE De heer Geen Broere uit Ede heeft maandagmorgen de medaille van verdienste van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte de medaille uit tijdens een verrassingsbijeenkomst in Plantion.

Het gemeentebestuur heeft deze gemeentelijke onderscheiding toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor zijn inzet voor het behoud van de Buurt Ede en Veldhuizen.

De Buurt Ede en Veldhuizen is het oudste bestuurlijk orgaan van Ede en in haar functie een voorloper van de gemeente zoals wij die nu kennen. De Buurt zorgde in het verleden, net als de gemeente nu, voor onder andere het onderhoud van de wegen en de brandbestrijding. Daarbij waren de ingezetenen eigenaar van het gemeenschappelijke bos en de heideterreinen. In de 19e eeuw heeft de Buurt Ede en Veldhuizen, zoals dat in heel Nederland gebeurde, afstand gedaan van haar taken en eigendommen en de Buurten verdwenen in de vergetelheid.

IMMATERIEEL ERFGOED Een van de uitzonderingen daarop is de Buurt Ede en Veldhuizen, die tradities van de Buurt zoals de Buurtspraak tot op de dag van vandaag in stand houdt. De gemeenschap vervult op een eigentijdse manier een deel van haar oorspronkelijke taak en heeft educatieve programma’s ontwikkeld. Dit heeft bijzondere erkenning opgeleverd, namelijk opname van de Buurtspraak van de Buurt Ede en Veldhuizen op de Nederlandse UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed.

Geen Broere is vanaf 2012 buurtrichter. En in die functie zet hij zich intensief in voor dit stukje immaterieel erfgoed in Ede. Verder is hij ook betrokken bij andere projecten, zoals het digitaliseren en uitwerken van de Edese buurtboeken.

De uitreiking gebeurde tijdens opnames voor het nieuwjaarsfilmpje van het Edese college in Plantion. De burgemeester verraste Broere tijdens het filmen met deze onderscheiding. Het volledige filmpje staat vanaf vrijdag 31 december online op alle gemeentelijke kanalen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie