Een circulair ambachtscentrum combineert de functies van een afvalbrengstation (hier op de foto), kringloopwinkel en reparatiewerkplaats.
Een circulair ambachtscentrum combineert de functies van een afvalbrengstation (hier op de foto), kringloopwinkel en reparatiewerkplaats. Gemeente Ede

ACV wint prijsvraag met plan voor circulaire ambachtscentrum

23 december 2021 om 09:33 Natuur en milieu

EDE Waarom zou je een oude tandenborstel weggooien als die ook een tweede kans kan krijgen? Vanuit die gedachte hebben ACV en de gemeente Ede meegedaan aan een prijsvraag vanuit het Rijk om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een circulair ambachtscentrum. Het plan van ACV is afgelopen week beoordeeld en kwam als één van de winnaars uit de bus. Daarmee krijgt het plan een subsidie van maximaal 50.000 euro.

,,We zijn natuurlijk blij verrast dat wij aan de slag kunnen met het verder vormgeven van een circulair ambachtscentrum. Het combineert de functies van een afvalbrengstation, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats, waardoor minder bruikbare producten en waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovers terechtkomen”, legt Marc Veenhuizen, manager beleid en innovatie uit. ,,Onze ambitie is om zo hoog mogelijk op de R-ladder te komen. Hoe hoger op de R-ladder, hoe lager het grondstofgebruik.”

LEVENSDUUR In plaats van afval weg te gooien, krijgt het een tweede kans. Met het repareren en opknappen wordt de levensduur van producten verlengd. Ook worden nieuwe producten gemaakt uit bestaande materialen, bijvoorbeeld door de grondstoffen te gebruiken voor een ander product. Deze manier van werken zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en creëert leer-werkplekken.

ACV gaat op korte termijn verkennen wat het betekent wanneer de hele keten wordt samengebracht. Bijvoorbeeld hoeveel ruimte er nodig is om zowel educatie als reparatie en goede ontmanteling samen te brengen. Over de locatie van het centrum is op dit moment nog niets te zeggen, aldus Veenhuizen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie