,,Het is een luxe wanneer zo'n machtige roofvogel zich laat zien.''
,,Het is een luxe wanneer zo'n machtige roofvogel zich laat zien.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Steeds meer bosvogels in onze tuinen en parken’

29 december 2021 om 13:09 Natuur en milieu

EDE De natuur verandert. Ieder seizoen of soms iedere week zie je dat pal voor je ogen gebeuren. Soms zijn er zelfs momenten dat je dagelijks de veranderingen in de natuur kunt zien. Denk aan het begin van de herfst wanneer ineens de bladeren vallen of in de winter wanneer er ‘s ochtends vroeg plotseling een pak sneeuw ligt.

Michael de Vries

Maar ook de aanwezigheid van vogels in de woonwijken lijkt de afgelopen jaren te zijn veranderd. In mijn vorige column schreef ik al over de blauwe reiger die we steeds vaker zien in woonwijken.
Toen mijn passie voor de natuur begon, ruim twintig jaar geleden, zag ik grote bonte spechten alleen maar in de bossen. De afgelopen twintig jaar zijn deze vogels steeds meer veranderd van bosvogel naar tuinvogel. Iedere winter laten grote bonte spechten zich wel zien hier in de tuin, midden in Ede.

RANSUILEN De sperwer is een roofvogel die al bekend staat om het bezoeken van tuinen. Sperwers weten waar het voedsel te vinden is. Dat bestaat vooral uit kleinere vogels. Dus wanneer er kleine vogels in de tuin gevoerd worden, voer je indirect ook de sperwers. Maar zoals ik al schreef, verandert de natuur. Niet alleen de grote bonte specht of de sperwer laat zich in de woonwijken zien. Afgelopen zomer kreeg de tuin zelf bezoek van een buizerd en lieten twee jonge ransuilen zich zien en horen.

Deze week zag ik, terwijl ik toevallig naar buiten keek, een grotere vogel de beuk achter het huis in vliegen. Mijn gevoel zei direct dat dit geen sperwer was. Het was een havik. Een havik, die normaal echt in de bossen leeft, had hier midden in de woonwijk een Turkse tortel geslagen en begon deze vakkundig te ontdoen van veren. Vanuit een paadje achter het huis kon ik wat dichterbij komen en enkele foto’s maken. Het is een luxe wanneer zo’n machtige roofvogel zich laat zien. 

NIET ZOMAAR De grote bonte specht, sperwer, ransuil en havik. Het zijn in principe echte bosvogels, die zich steeds meer lijken aan te passen aan de menselijke omgeving. Ze komen steeds vaker de kant op van onze tuinen en parken. Of moet ik mezelf ook nu weer de vraag stellen of al deze vogels niet zomaar onze kant op komen? Komen ze niet juist, omdat wij mensen hun leefgebied kleiner maken en kunnen ze eigenlijk niet anders?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie