Afbeelding
Karbouw BV / Kuin Vastgoed B.V. / AAARCHITECTEN bv

Appartementen in historisch kantoorpand Bennekom

23 december 2021 om 16:24 Nieuwbouw

BENNEKOM Villa Zuidereng, een historisch kantoorpand aan de Heelsumseweg 50 in Bennekom wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. Voor de realisatie van tien appartementen en vijf grondgebonden woningen, deels op de grens met Wageningen Hoog, moet het bestemmingsplan Bennekom-Oost aangepast te worden. Het kantoorpand staat al enige jaren leeg en heeft in vroegere tijden gediend als kantoor van de in 1884 opgerichte vereniging tot christelijke verzorging van krankzinnigen en zenuwlijders. Een zestal klinieken, die de verzorging regelden aan psychiatrische patiënten, maakten deel uit van de vereniging.

Gerard van Wijk

Bureau Bennekom was de verbindende factor voor deze psychiatrische klinieken in het hele land. In 2000 gingen deze klinieken zelfstandig verder en werd de vereniging omgevormd tot een stichting in de geestelijke gezondheidszorg. Na het vertrek van Bureau Bennekom heeft het kantoorpand voor kortere perioden nog huisvesting verleend aan kleinere ondernemingen. 

De plannen voorzien nu in omvorming van het kantoorpand naar vijf appartementen en een nieuw te bouwen appartementengebouw met eveneens vijf appartementen. Tevens worden er vijf aaneen gebouwde grondgebonden woningen op het perceel gebouwd. Een later toegevoegd deel van het kantoorgebouw wordt gesloopt.

BOMEN EFFECT ANALYSE Er is een zogeheten bomen effect analyse gemaakt door ´Donker Groen´. Een inventarisatie laat zien dat het terrein 67 bomen heeft, die een redelijke tot goede conditie hebben, op één Californische cipres na, die inmiddels is gekapt. Om de woningbouw mogelijk te maken moeten er nog 12 bomen worden gekapt, terwijl voor het kappen van een viertal bomen geen vergunning is vereist vanwege de geringe stamdiameter.  

Het kwaliteitsplan vermeldt dat ,,het van belang is dat de ontwikkeling als totaal een samenhangend geheel gaat vormen, met daarin de bestaande villa als bijzondere ruimtelijke en cultuurhistorische drager voor het plan. Daarnaast is het van belang dat er een goede afstemming wordt gerealiseerd tussen de woongebouwen en de gemeenschappelijke tuin met waardevolle bomen.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie