'P-vergunning straks nodig'

24 april 2019 om 07:46

Danny van Zeggelaar

EDE De gemeente Ede wil rond straten bij winkelcentrum de Stadspoort een parkeervergunningszone instellen om overlast tegen te gaan. In de wijken bij het winkelcentrum wordt volop geparkeerd door bezoekers van onder meer bioscoop Pathé, maar ook van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

De maatregel is aangekondigd in een brief die is verstuurd naar omwonenden van de Dubceksingel, de De Gasperisingel en de Monnetsingel. Het instellen van een parkeervergunningszone moet de vermeende parkeeroverlast in de wijk terugdringen, die afkomstig is van bezoekers van de bioscoop en het ziekenhuis.

p 3

Op beide locaties is wel een parkeergarage aanwezig, maar daar moet voor betaald worden.

Veel mensen wijken daarom uit naar de woonwijken in de omgeving, waar vervolgens weer parkeeroverlast ontstaat. Er staan wel bordjes 'parkeren alleen voor bewoners', maar die hebben wettelijk geen enkele betekenis.

UNANIEM De plannen zijn tot stand gekomen vanuit een werkgroep, die zelf al jaren last heeft van de parkeeroverlast. In de brief staat dat de werkgroep ,,unaniem tot de conclusie is gekomen dat het invoeren van parkeervergunningen de enige mogelijkheid is om de parkeeroverlast terug te dringen".

Om ervoor te zorgen dat iedereen kan parkeren, komen er in de wijk wel meer parkeerplaatsen. Dat gebeurt onder meer op verschillende plekken langs de De Gasperisingel. De gemeente kondigt aan dat daarvoor trottoirs versmald moeten worden of speeltoestellen naar een ander plek moeten gaan. Her en der moet ook groen wijken.

Ook wil de gemeente de 'blauwe zone' op het parkeerterrein van de Stadspoort (wederom Jumbo-zijde) verlengen. Die is nu 's avonds en op zondag niet van kracht, waardoor bezoekers van de bioscoop daar rustig hun wagen neer kunnen zetten. In de plannen van de gemeente staat dat de blauwe zone daar dagelijks tussen 08.00 uur en 23.00 uur actief moet worden, waardoor er een parkeerschijf nodig is en de maximale tijd waarop iemand in die zone kan parkeren verkort wordt.

Ongeldig

Het is maar de vraag of alle bewoners van de straten blij zijn met het instellen van de vergunningen voor het parkeren en het uitbreiden van de blauwe zone. Uit een enquete onder 139 bewoners van de Dubceksingel, de Monnetsingel en de De Gasperisingel blijkt 64 procent van de inwoners weliswaar voorstander is van het invoeren van maatregelen, waaronder vergunningparkeren, maar zegt ook 25 procent daar niets in te zien. De rest van de uitgebrachte stemmen was ongeldig.

Wat een parkeervergunning voor de bewoners van de drie straten moet gaan kosten, is nog onduidelijk. In Ede kost een parkeervergunning nu 100,10 euro voor een eerste auto en 50,10 euro voor een tweede wagen. Het college en de gemeenteraad nemen in mei of juni een besluit.