Maarten Loeve, tweede van rechts zet de collega's vooraf op scherp.
Maarten Loeve, tweede van rechts zet de collega's vooraf op scherp. Theo Beumer

BIT.NL degradeert 'via de telefoon'

'Snel terug naar de tweede divisie'

EDE Lang leek de kleine 4-6 nederlaag tegen het als tweede geëindigde Pecos 2 voor de Edese tafeltennissers van BIT.NL voldoende voor handhaving in de tweede divisie. Maar het liep de middag verliep dramatischer dan gedacht.

Eip Janssen

Lang was het goede gevoel in Ede aanwezig, degradatie zou waarschijnlijk worden afgewend. ,,Dat gevoel had ik ook. Samen met Vriendenschaar en Hilversum 3 moest worden geknokt voor handhaving. Omdat niet alle wedstrijden gelijktijdig begonnen, was het afwachten op de eindstanden. BIT.NL was om half zeven klaar. Toen was al bekend dat Vriendenschaar met 10-0 had gewonnen'', kijkt BIT.NL-speler Yorick Schurink terug op het rampscenario. ,,Later betekende de 6-4 zege van Hilversum 3 dat BIT.NL uiteindelijk twee punten tekort kwam voor handhaving. De stand geeft een punt aan, maar bij gelijk eindigen telt het onderlinge resultaat. Dat was met 9-11 in het voordeel van Hilversum 3." Daardoor degradeerde BIT.NL naar de derde divisie. ,,Daar zullen we spelen met het huidige kwartet spelers: Maarten Loeve, Tom Hanegraaf, Laurens van Raadshoven en ik zelf", keek de Edenaar vast vooruit.

GEMOTIVEERD Pecos 2 kwam niet naar Ede om BIT.NL iets cadeau te doen. ,,Zo hoort het ook", vindt Schurink. Wellicht denkt hij er diep van binnen toch anders over. Maar dat is in de amateur tafeltenniswereld niet zo vreemd. Integendeel, het geeft de hobbysfeer, maar ook het wederzijdse respect in het tafeltennis goed weer. Sportiviteit viert hoogtij zowel binnen als buiten de lijnen. Alsof hij het heeft gehoord reageerde Pecos-speler René Watereus. ,,Ik gun het BIT.NL wel. Maar ze moeten het zelf afdwingen." Watereus boog alleen voor Maarten Loeve in vijf games. BIT.NL ging als een raket van start. Maarten Loeve en Yorick Schurink brachten de Edenaren op een 2-0 voorsprong tegen de ploeg uit Oegstgeest. Yorick Schurink en Maarten Loeve droegen de hoofdmacht van BIT.NL. Beide spelers scoorden in het persoonlijke klassement 65 procent van het mogelijke aantal punten.

LATEN LIGGEN ,,Ik ben over mijn spel zeker niet ontevreden dit seizoen. Waarom ik van BIT.NL eerder naar SKF en weer terugging? Deze club is van kinds af aan mijn club. Mijn vriendin (Alice Barendrecht) speelde bij SKF en ik wilde kijken waar mijn plafond lag. Bij het prestatiegericht ingestelde SKF kon dat wat beter dan hier. Bij BIT.NL draait het wat meer om de breedtesport. Ik heb bij de Veenendalers veel geleerd. Dat komt me nu goed van pas. Hoe ik het seizoen zie? Teleurstellend met als dieptepunt de 2-8 nederlaag bij Hilversum 3. Een wedstrijd waarin weinig tot niets lukte. Thuis wonnen we nog met 7-3. Daar hebben we het laten liggen", gaat Schurink verder.

Na de 2-0 voorsprong verloor Laurens van Raadshoven nipt zijn eerste enkelspel in vijf games. Ook het dubbel Loeve/Schurink ging in vijf games onderuit. ,,9-11 in de laatste en beslissende vijfde game. Dan moet je soms ook wat geluk hebben", meende Schurink. Maarten Loeve boekte twee zeges, terwijl Schurink en Van Raadshoven eenmaal zegevierden. ,,Afgesproken was dat Maarten en ik alle wedstrijden zouden spelen. Tom Hanegraaf en Laurens van Raadshoven wisselden elkaar af. We zijn een echt team, dat zie je ook vanmiddag waarbij Tom ons komt inspelen. Dat hoef je niet eens te vragen." Schurink denkt dat dit team in de derde divisie absoluut een rol van betekenis zal gaan spelen. Zijn er nog wensen? ,,Die zijn er altijd. We houden onze oren en ogen open als er een speler bij ons wil komen tafeltennissen. Het is wel investeren in jezelf, want aan betalen doet de club gelukkig niet. De spelers maken zelf de speelzaal klaar, arbitreren en ruimen op. Of een coach zou helpen? Misschien wel. Nu corrigeren we elkaar en vragen in overleg een time-out aan. Aan een coach zitten voor- en nadelen. Maar persoonlijk zou ik er niet op tegen zijn", besluit Schurink.

p         [Kijk voor een videosamenvatting van dit duel, inclusief interview, op EdeStad.nl.