Koning Willem-Alexander (rechts vooraan) bezocht het gebied vorig jaar. Links van hem Rob Janmaat.
Koning Willem-Alexander (rechts vooraan) bezocht het gebied vorig jaar. Links van hem Rob Janmaat. Guy Ackermans

Bewoners kopen natuur zelf

Vier ton opgehaald voor Mooi Binnenveld

BENNEKOM/WAGENINGEN Met een unieke campagne is het de stichting Mooi Binnenveld gelukt om in ruim een jaar tijd 400.000 euro op te halen voor de aankoop van natuurgronden in het Binnenveld, het 'groene hart' tussen Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal. Het geld is binnen en het werk is inmiddels gestart.

Danny van Zeggelaar

Vol enthousiasme wijst Rob Janmaat van de stichting Mooi Binnenveld naar de kaart. Vijftig hectare van het Binnenveld, nu nog van de provincie, gaat dit jaar over naar de stichting Mooi Binnenveld. Zo'n 400.000 euro was nodig om de grond te kopen en het is gelukt, met crowdfunding. Inwoners van onder meer Ede, Bennekom, Wageningen maar ook Utrecht en zelfs Groningen trokken de portemonnee.

,,We hoorden dat de provincie de grond ging verkopen", zegt Janmaat in zijn kantoor in Wageningen. ,,En dat wilden wij wel kopen. Eigenlijk uit bezorgdheid, maar later sloeg dat om in positieve motivatie. We wisten dat ook boeren de grond wilden kopen. Boeren vinden natuur prima, maar vooral als je er gras af kan halen. En als je in het Binnenveld natuur aanlegt waar gras af kan, dan zijn de natuurdoelen veel minder bijzonder dan wat mogelijk is. Het kan topnatuur worden als de grond arm is aan meststoffen."

WARM GEVOEL Met de hulp van tientallen inwoners werd in ruim een jaar tijd 250.000 euro opgehaald. Zij krijgen per duizend euro certificaten, als bewijs dat ze 'mede-eigenaar' zijn van het gebied. Veel meer dan dat levert het eigenlijk niet op, want op het natuurgebied zit geen rendement. ,,Het levert ze vooral een warm gevoel op", zegt Janmaat. ,,Het belangrijkste doel is ook dat we de betrokkenheid van de natuur dichterbij brengen. Als we zeggen dat in dit gebied zeven orchide├ź├źnsoorten zitten, dan denken mensen: oh, die zitten in mijn gebied. Topnatuur is ook veel geld waard." De rest van het geld kwam uit fondsen en subsidie van de gemeente Wageningen.

Het klinkt alsof de hele inzameling heel eenvoudig ging, maar dat viel tegen. Juist ook omdat een certificaat duizend euro kost. ,,Daar moesten mensen wel even aan wennen", zegt Janmaat. ,,Een enkeling deed direct mee, maar voor veel mensen geldt dat ze wel zes keer tegen ons initiatief moesten aanlopen." Veel geld werd ook opgehaald door een vrijwilliger, Driek Enserink, die met straatacties in z'n eentje duizenden euro's ophaalde. ,,Nu is er zelfs een reservelijst", zegt Janmaat. ,,Mochten we meer nodig hebben, dan doen ook die mensen mee."

MEER BLOEMEN Het gebied gaat de komende jaren wel wat veranderen. De meststoffen gaan eruit en nu wordt er volop gewerkt aan de inrichting van het gebied, dat aan de Edese kant van het Valleikanaal ligt. Dat doet de provincie, waarna Mooi Binnenveld het gebied definitief koopt. Het definitieve bedrag wordt nog bepaald, maar ergens ,,Er komen meer bloemen, het gebied gaat meekleuren met het seizoen en er komen veel meer vogels", zegt Janmaat. Hij wijst onder meer op de watersnip, de grutto, de tureluur en de blauwborst. Heel toegankelijk wordt het gebied overigens niet, al komen er wel wandelpaden. ,,En het is een heel open gebied, dus je kunt het overal goed bekijken."