Een archieffoto van de burgemeester en Edese politici bij de tekst van artikel 1 van de Grondwet in het gemeentehuis.
Een archieffoto van de burgemeester en Edese politici bij de tekst van artikel 1 van de Grondwet in het gemeentehuis. Gemeente Ede

'Gelijke rechten bij huurwoningen'

Column

Douwe Meijer

EDE Het is u misschien ontgaan, maar Bas de Gaay Fortman was even in Ede vanwege een 'roadtour' over de Grondwet. Dat moet gevierd worden, die grondwet, en Bas vroeg daar aandacht voor.

We komen dan meestal niet verder dan het eerste artikel: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan'. Bas zat nog niet in de trein terug naar Den Haag of de gemeenteraad overtrad artikel 1 direct. Hoe kwam dat? De statushouder.

Eerder zong ik mijn klaagzang over een gebrek aan vuur en debat in de gemeenteraad, maar de statushouder bewees direct mijn ongelijk. Noem het woordje statushouder en de gemeenteraad staat op scherp. Meestal wordt de statushouder een asielzoeker genoemd, maar een statushouder is al een stapje verder. Die heeft een (voorlopige) vergunning om in Nederland te verblijven. En dus ook in Ede. Statushouders kun je niet voor eeuwig in een aftands asielzoekerscentrum blijven opsluiten. Die mensen willen ook graag in een huisje met tuin 'op Enka' wonen. En daarom krijgen ze bij toewijzing van sociale huurwoningen voorrang.

Er zijn ook mensen die in Nederland geboren zijn en die op een aftandse bungalowpark wonen. Scheiding, werkloosheid, schulden of gewoon enorme pech. Maar ook deze mensen willen graag een huis met een tuin 'op Enka'. En dan gebeurt er iets geks. Kom je uit het buitenland en woon je op een oud vakantiepark dan krijg je 'urgentie'. Voorrang bij het toewijzen van huurwoningen boven mensen die net zo beroerd wonen, maar die niet uit het buitenland komen.

Of voorrang op studenten, van wie we het heel normaal vinden om ze in een beschimmelde kamer drie-hoog-achter met gedeelde badkamer en keuken te stoppen. En arbeidsmigranten? Een 'Polenhotel' en verder je mond houden.

In de raadsvergadering van donderdag kwam de SGP met een motie om die voorrangsregeling van statushouders te beperken. Dat leek me een zinvolle discussie. Aan wie geven we voorrang bij de toewijzing van huurwoningen? Dat zijn debatten die gevoerd mogen worden.

De motie van de SGP haalde het niet in de gemeenteraad, dus statushouders behouden in Ede hun voorrang. Maar daar worden statushouders niet populairder van. Dat komt de integratie juist niet ten goede.

Het zou bovendien het toppunt van integratie zijn voor statushouders: net zolang op een wachtlijst staan voor een woning als een Nederlandse bijstandsmoeder. Het lijkt me in het kader van integratie ook goed als statushouders direct de consequenties van onze grondwet leren kennen: iedereen is gelijk! In 2023 bestaat de grondwet 175 jaar. Dat moet gevierd worden natuurlijk en artikel 1 op de Muur van Mussert in Lunteren plakken lijkt dan een uitnodiging aan Bas de Gaay Fortman om dat feestje in de gemeente Ede te vieren.

Ik denk dat een hoop mensen die dankzij de urgentieregeling voor anderen moeten wachten op een woning tot 2023 niet naar dat grondwetfeestje toegaan.

[Reageren? Mail uw tekst (maximaal 500 woorden) naar ede.stad@bdu.nl. Meer columns op www.ededorp.nl.