,,Prop een groep mensen langdurig in een gebouw en je kunt wachten op ellende.''
,,Prop een groep mensen langdurig in een gebouw en je kunt wachten op ellende.'' Archieffoto/Harry Schipper

'Linkser dan links en rechtser dan rechts'

Column

Jolmer Winkel

EDE Vanachter mijn computer schakelde ik donderdag naar de Bergstraat om wat van de Politieke Dag Ede mee te krijgen. Op dat moment was 'Mogelijkheden verkennen voor de verruiming van de budgettaire kaders om de ombuigingen in het sociaal domein te beperken' aan de orde. Ik zucht dan heel diep. Het ging dus gewoon om de vraag 'Kunnen we niet wat minder bezuinigen op de zorg?' Mijn voornemen om later op de avond te gaan hardlopen, zou door dit soort fratsen wel eens veel eerder kunnen gaan plaatsvinden, dacht ik nog…

Maar er kwam toch uitstel toen SGP'er Evert Jansen achter het spreekgestoelte plaats nam. Zijn partij had samen met Burgerbelangen een motie bedacht om de urgentieregeling voor statushouders bij toewijzing van een woning af te schaffen. Dus vluchtelingen met een verblijfsvergunning krijgen geen voorrang meer en moeten net zoals iedereen geduldig wachten totdat een huurwoning beschikbaar is. Dat lijkt in eerste instantie heel redelijk onder het mom van 'gelijke monniken, gelijke kappen'.

Maar als statushouders geen voorrang meer krijgen, zijn ze gedoemd veel langer in een asielzoekerscentrum (AZC) te blijven met alle gevolgen van dien. Prop een grote groep willekeurige mensen, bijvoorbeeld alle Edese politici, langdurig in één gebouw en je kunt wachten op ellende. Om de integratie te bevorderen, is het dan ook van belang dat de statushouders snel uit het AZC komen en verspreid worden over de gemeente. Dat daarbij soms een urgentieverklaring nodig is, moeten we dan ook maar voor lief nemen.

ONDER VUUR SGP'er Jansen kwam stevig onder vuur te liggen. Vooral politici van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Democratische Kiezers Ede stonden in slagorde om van alle kanten gaten in het voorstel te schieten. En terecht, want met zo'n maatregel schiet niemand wat op. Er moeten gewoon meer woningen worden gebouwd, zodat de doorstroom van iedereen (inclusief statushouders) verbetert. Dat zou dan ook de boodschap richting het college moeten zijn. Meer bouwen en niet bepaalde groepen van de urgentielijst schrappen.

Maar op een gegeven moment werd het Ruben van Druiten van Burgerbelangen (BB) toch wat te gortig. Volgens hem zaagt deze motie zeker wel hout. ,,In Ede herbergen we zelfs meer statushouders dan we wettelijk als taak hebben. Het is hier nog linkser dan links!" Ik veerde op. Onze lokale Baudet scoorde voor mij helemaal geen punten op inhoud, maar wel op amusementswaarde en helder taalgebruik. Ik stelde het hardlopen opnieuw even uit.

Het plan van de SGP en BB heeft natuurlijk een sterk populistisch trekje. 'Rechtser dan rechts', zullen we maar zeggen. Zal onze 'Thierry van Druiten' in navolging van Baudet nu ook een meldpunt gaan instellen voor linkse Edenaren?

Als helpen en opkomen voor mensen die huis en haard hebben moeten verlaten voor geweld en onderdrukking links is, dan is dat maar zo. Mocht dat meldpunt er komen, dan ga ik mij wellicht zelf aangeven. Neem ik het wel op in een hardloopsessie, maar ga als symbolisch protest wel aan de linkerkant van de weg lopen…

[Reageren? Mail uw tekst (maximaal 500 woorden) naar ede.stad@bdu.nl. Meer columns op ededorp.nl.