Maria Milstein besluit op 26 april haar 'artist in residency' van de Edesche Concertzaal met een masterclass en een concert.
Maria Milstein besluit op 26 april haar 'artist in residency' van de Edesche Concertzaal met een masterclass en een concert. marco borggreve

Slotconcert violiste Maria Milstein

'Vrij voelen in sublieme akoestiek'

EDE ,,Haar toon klinkt naar weemoed, naar diepzinnigheid, naar iets kwetsbaars”, schrijft de Volkskrant over violiste Maria Milstein. Samen met haar zus Nathalia Milstein laat Maria zich op vrijdag 26 april nog één keer horen als artist in residence van de Edesche Concertzaal. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot omstreeks 22.00 uur.

,,In de sublieme akoestiek voelen de zussen Milstein zich helemaal vrij in Franse vioolsonates van Franck, Ravel en Debussy. Deze keuze voor deze stukken heeft alles te maken met de Nederlandse Muziekprijs, die Maria Milstein in 2018 ontving", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal

NEDERLANDSE MUZIEKPRIJS Maria Milstein vertelt over de Nederlandse Muziekprijs: ,,Deze prijs krijg je als je een meerjarig traject hebt doorlopen. Ik heb me in die periode verdiept in de beroemde roman 'Op zoek naar de verloren tijd' van de Franse schrijver Marcel Proust. In dit boek speelt een mysterieuze vioolsonate van de verzonnen componist Vinteuil een beslissende rol."

FRANSE VIOOLSONATES Van de tijdens dit concert gespeelde Franse vioolsonates van Ravel, Debussy en Franck, zou die van Debussy zomaar Prousts inspiratiebron kunnen zijn geweest. Maria Milstein vertelt over Proust: ,,Het ontroerde mij hoe liefdevol Proust deze muziek omschrijft, wat muziek doet met mensen. Ik wilde daarom heel graag iets met deze fictieve sonate doen.”

Tegenover de Franse vioolsonates van Franck, Debussy en Ravel plaatsen Maria en Nathalia Mendelssohns 'Vioolsonate' uit 1838.

DIERBARE ZUS Het slotconcert op vrijdag 26 april vormt de grande finale van het seizoen. Voor haar laatste concert als artist in residence neemt Maria Milstein een van haar dierbaarste muzikale partners mee: haar zus en pianiste Nathalia Milstein. Nathalia is het tien jaar jongere muzikale evenbeeld van Maria. ,,Vanwege onze muzikale opvoeding hoeven we elkaar weinig uit te leggen; we vinden elkaar in het samenspel”, vertelt Maria. En dat levert sublieme momenten op. De Volkskrant schrijft: ,,Technische beperkingen hebben ze niet. De zussen kunnen zich helemaal vrij voelen om zo snel en zo zacht te spelen als ze zelf willen. Het resultaat is adembenemend."

Op vrijdagmiddag 26 april geeft Maria Milstein vanaf 13.15 uur een openbare masterclass aan haar studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Bezoekers van het avondconcert kunnen de masterclass op vertoon van hun concertkaartje gratis bijwonen. Losse kaarten voor de masterclass kosten 7,50 euro en zijn aan de deur en via de website te koop.

CONCERT MARINA YAKHLAKOVA In de Edesche Concertzaal staat op dinsdag 30 april ook een ander concert op de planning; een avond in de sprookjesachtige sfeer van Tsjaikovski's 'Notenkraker'. De muziek van dit ballet werd door Walt Disney's klassieker 'Fantasia' nog bekender dan ze al was. Pianiste Marina Yakhlakova speelt de bekendste stukken uit dit ballet, zoals de 'Dans van de Suikerfee' en het dromerige 'Intermezzo'. Op het programma staat naast muziek van Bach en Haydn ook de 'Eerste Pianosonate' van Johannes Brahms.

Kaarten bestellen voor Maria Milstein, Nathalia Milstein en Marina Yakhlakova kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.