BROKOPONDO - De zonnecentrale van het Canadese goudmijnbedrijf 'Iamgold' in Brokopondo, Suriname, 85 kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo. De 16.800 zonnepanelen leveren in totaal 5 MegaWatt, gelijk aan het verbruik van duizend huishoudens. Het opzetten van het zonnepark kostte 9,5 miljoen
BROKOPONDO - De zonnecentrale van het Canadese goudmijnbedrijf 'Iamgold' in Brokopondo, Suriname, 85 kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo. De 16.800 zonnepanelen leveren in totaal 5 MegaWatt, gelijk aan het verbruik van duizend huishoudens. Het opzetten van het zonnepark kostte 9,5 miljoen Pieter Van Maele

Plannen voor coöperatieve zonnecentrales

EDE Coöperatie ValleiEnergie richt een aparte BV op, genaamd ValleiEnergie Advies en Projecten B.V. Daar stemde de algemene ledenvergadering van de coöperatie donderdag mee in. De aparte BV maakt het mogelijk de vele activiteiten in FoodValley op te schalen en verder te professionaliseren. Er zijn plannen voor coöperatieve zonnecentrales in Nijkerk, Barneveld, Lunteren, Renswoude, Ede, Rhenen, Wageningen en Renkum.

Dit komt overeen met het beleid van ValleiEnergie om groene energie zo veel mogelijk lokaal op te wekken en lokaal te verkopen. Momenteel heeft ValleiEnergie ongeveer 350 energieklanten, voornamelijk in Ede en Wageningen. De BV voert ook het eerstelijns energieloket uit voor gemeentes in FoodValley. Inwoners van deze gemeentes kunnen met al hun vragen over energiebesparing en duurzame energie via telefoon en mail bij dit loket terecht. Daarnaast steunt ValleiEnergie gemeentes, bewoners en bedrijven met wijkaanpakken, energie besparen en van het gas af. Voor 2019 heeft de BV een voorlopige begroting van 250.000 euro.

MIJLPAAL De BV heeft maar een aandeelhouder, namelijk coöperatie ValleiEnergie. ,,Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons en FoodValley op de weg naar een eigen regionaal en democratisch energiebedrijf", aldus voorzitter Elmar Theune.

VALLEIENERGIE Lokale Coöperatie ValleiEnergie maakt zich sinds 2012 sterk voor de opwek en levering van groene energie (ValleiStroom) door en voor burgers en bedrijven in de FoodValley. Ongeveer 450 leden van de coöperatie zijn gezamenlijk eigenaar van het coöperatie, welke de enige aandeelhouder van ValleiEnergie Advies en Projecten BV is. De leden kunnen zo meebeslissen over de energietransitie in hun eigen regio.

Meer informatie is te vinden op

w valleienergie.nl.