Bennekommer Jacco van der Klift blijft positief ondanks vele tegenslagen.
Bennekommer Jacco van der Klift blijft positief ondanks vele tegenslagen. Jacco van der Klift

Veteraan pakt de draad weer op

Jacco van
der Klift naar Invictus Games

BENNEKOM Jacco van der Klift (46) heeft vele tegenslagen overwonnen. Eens luidde de prognose na een missie in Afghanistan dat de overlevingskans vijfentwintig procent waren. Maar hij maakt ondanks alle ongemakken een oprecht levenslustige indruk en is inmiddels na drie keer te zijn uitgezonden een Afghanistan veteraan. Hij doet mee aan de Invictus Games, een paralympisch evenement voor gewonde veteranen.

Eip Janssen

Het kampioenschap is een initiatief van de Britse prins Harry en wordt komend jaar gehouden van 9 tot 16 mei 2020 in Den Haag. Van der Klift vertelt over zijn tegenslagen. Ik vraag mij af hoeveel pech een mens in zijn leven aankan. Het levende bewijs zit aan de Bennekomse eetkamertafel. Zijn bevlogen betoog van iets meer dan twee uur zit er bijna op, als hij een ding nog even duidelijk wil maken.

,,Het is mij overkomen. Of ik een held ben zoals Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zei? Nee, zeker niet. Ik vertel dit verhaal met één doel. Laten mensen er de kracht uit putten deze handicaps te overwinnen. Als ik maar één persoon op weg kan helpen is mijn uiteindelijke doel bereikt", zegt Jacco van der Klift. Wat overkwam hem? ,,Tijdens mijn diensttijd bij de Koninklijke Marine in 1994 tweemaal een hersenbloeding. Mijn schedel werd gelicht en de bloeding werd gestopt. Dan ben je 21-jaar en krijg je de meest sombere berichten te horen. Maar ik ben dan een knokker.”

Van der Klift herstelde en ging weer naar Afghanistan (Kabul). Hij ondervond de nodige tegenslagen. ,,Ik heb een prikkelbaar darmsyndroom met overloop en obstipatie en mijn endeldarm is (onherstelbaar) chronisch beschadigd. Hierdoor ben ik afhankelijk van een dieet en medicatie. Door de bacterie zijn de spieren, weefsel en gewrichten aangetast in vooral de benen, armen en polsen. Lopen zonder hulpmiddel is helaas onmogelijk. Constante pijn en dagelijkse pijnmedicatie zijn aan de orde van de dag. Tevens is er ook mogelijk sprake van PTSS (Posttraumatische stressstoornis)."

p Premium-abonnees van EdeStad.nl lezen de uitgebreide versie van dit artikel online.

Boogschieten maakt mijn hoofd helemaal leeg.