Fay Claassen speelt met haar band liedjes uit de jaren zeventig.
Fay Claassen speelt met haar band liedjes uit de jaren zeventig. Stef Nagel

Fay Claassen: 'songs from the 70's'

'Eigen versie van bekende liedjes'

EDE Fay Claassen speelt met haar band zaterdag 18 januari de mooiste liedjes uit de jaren 70's in Cultura.

In 2017 werd Claassen gevraagd om mee te werken aan een album met evergreens voor het Prinses Maxima Fonds. De ontmoeting met liedjes als One day I'll fly away en Killing me softly vond Claassen zo positief, dat er een sterke wens ontstond een programma te maken. Voor de voorstelling Close to You gaat Claassen terug naar deze muziek uit haar verleden. Terug naar dierbare herinneringen van een leven vóór de smartphones en tablets. Herkenbare en tijdloze muziek. Bij velen in het geheugen gegrift.

Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld als Fay Claassen met haar ontroerende stem Engels- en Nederlandstalig popsongs, eigen composities, of standards uit het 'Great American Songbook' tot nieuw leven brengt.

Al vroeg begon Fay Claassen met een ballet en theateropleiding, stapte daarna over naar het muzikale vak en presenteerde een indrukwekkende carrière.
,,Met haar meteen herkenbaar timbre is ze één van de grote vrouwelijke stemmen van de Europese jazz. Wars van hokjesgeest en stijlbeperkingen, verruimt zij de laatste jaren haar muzikale horizon en overtuigt daarbij het publiek met verrassende eigen versies van bekende songs."

Ze ontving al eerder een Edison, een Gouden Plaat en de Chet Baker Award. Claassen won voor haar inmiddels 9e album Luck Child twee Edisons. Fay Claassen wordt begeleid door Karel Boehlee op gitaar en Peter Tiehuis op basgitaar.

PERS De pers over Fay Claassen: ,, (…) ze weet als geen ander je direct in het hart te raken met haar prachtige betekenisvolle stemgeluid." – NRC ,,(…) het lijkt wel of Fay de gave heeft om van de door haar gekozen songs de definitieve versie neer te zetten." – De Volkskrant

CONCERTEN Cultura heeft nog een aantal mooie concerten op het programma staan voor 2020. Joris Linssen staat met Caramba 1 februari in Cultura, Do en Jim de Groot met Jossee Koning geven ieder een muzikale show met Nederlandstalige muziek in februari. Jeangu Macrooy is samen met zijn band met zijn eerste theatertournee ook in Cultura te zien. Nog twee fantastische tribute-bands die songs van Joe Cocker en The Doors ten gehore brengen staan op het programma. De Nederlandse jazzband BRUUT! swingt in april nog in Cultura.

Reserveer snel een kaartje op www.cultura-ede.nl/theater