Het Amatis Piano Trio speelt op vrijdag 17 januari heerlijke kamermuziek van Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj.
Het Amatis Piano Trio speelt op vrijdag 17 januari heerlijke kamermuziek van Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj. Marco Borggreve

Nieuwsjaarsconcert Amatis Piano Trio

Strijkers spelen de mooiste melodieën van het stuk

EDE Het Amatis Piano Trio begint het nieuwe jaar in de Edesche Concertzaal met een flinke dosis pit. Meeslepende melodieën, een vleugje passie en een flinke scheut levensenergie zijn te horen op vrijdag 17 januari in muziek voor piano, viool en cello van Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj.

De pianotrio’s van Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj spreken tot de verbeelding. Zeker wanneer het Amatis Pianotrio deze stukken speelt. Pianist en Liszt Concours-winnaar Mengjie Han, violiste Lea Hausmann en cellist Samuel Shepherd hebben een internationaal uitstekende reputatie. In de Edesche Concertzaal brengen zij Beethovens vrolijke 'Gassenhauertrio' en twee romantische pianotrio's van Sjostakovitsj en Mendelssohn.

Pianist Mengjie Han, violiste Lea Hausmann en cellist Samuel Shepherd hadden snel een klik met elkaar: ,,Tijdens onze eerste repetitie was het meteen raak", vertelt Han. ,,We voelden elkaar direct aan." Binnen twee weken studeerden de musici Brahms' 'Eerste Pianotrio' in en deden mee met het Grachtenfestival Conservatorium Concours. ,,Tot onze verrassing wonnen we de Publieksprijs van het concours." Daarmee was het eerste succes van het Amatis Piano Trio een feit.

CONTRASTEN Een onderling sterke band is belangrijk, maar hoe voel je aan wat het publiek wil horen? ,,We geloven dat het publiek vooral een leuke avond heeft als er contrasten in het programma zitten, contrasten die je gevoelsmatig echt kunt ervaren", vindt Mengjie Han. ,,Sjostakovitsj' 'Eerste Pianotrio' is zo'n stuk. We spelen het graag. Sjostakovitsj schreef het toen hij pas zestien was, maar alles wat hem tot Sjostakovitsj maakt, zit er al in: de neiging naar het groteske en het bittere."

PIANO Beethoven was jong toen hij zijn 'Gassenhauertrio' componeerde, al hoor je al veel van zijn latere kenmerkende stijl in de muziek. ,,Dat stuk zit precies tussen klassiek en romantiek in. Juist de wisselwerking tussen die twee verschillende periodes vind ik erg interessant." Naast deze twee jeugdwerken moest er een volwassen pianotrio bij. ,,Dat is Mendelssohns 'Eerste Pianotrio', zogezegd het hoofdgerecht van het menu." Daarin mag Han als pianist flink aan de bak. ,,Maar vlak de strijkers niet uit. De piano is niet de hoofdzaak, ook al steelt die al gauw de show. De strijkers spelen juist de mooiste melodieën van het stuk."

TIP Beleef op 10 en 11 januari een exclusieve avond met Pia Douwes. Tijdens dit concert laat Pia Douwes een kwetsbare kant van haarzelf zien. In de Edesche Concertzaal vertelt ze voor het eerst openhartig over haar stemblessure en krijg je een uniek kijkje achter de schermen van Pia in Process. Zangeres Pippi-Lotte Maessen, winnares van de Pia Douwes Special Talent Award, zorgt voor de muzikale omlijsting. Ze zingt de mooiste liedjes uit het repertoire van Pia Douwes begeleid door Pia's vaste pianist Bernd van den Bos. Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Tot 18 jaar gratis.