'Gezamenlijk een florerende hotelmarkt nastreven'

'Gezamenlijk een florerende hotelmarkt nastreven'

p 1

,,Het bezoekmotief aan de regio staat hierbij centraal, dit is immers doorgaans de basis voor hotel- en congresbezoek."

Volgens wethouder Willemien Vreugdenhil is het belangrijk dat ,,in gezamenlijkheid een florerende en gezonde hotelmarkt in Ede en regio wordt nagestreefd waarbij we onze toekomstige gasten een fijn verblijf kunnen bieden." Er liggen volgens de wethouder zowel op toeristisch-recreatief als op zakelijk toeristisch vlak ,,enorme kansen." Er ligt weliswaar nog geen eindproduct op tafel, maar het is wel een belangrijk startmoment om met alle betrokkenen in gesprek te blijven.

AANBOD Ede telt 560 hotelkamers, 222 kamers in het driesterren aanbod, 125 in het viersterren aanbod en 213 overig aanbod. Dat zijn met name bed & breakfast en pension- en hostelbedrijven. Ede heeft negen geclassificeerde hotels met totaal 347 bedden.

Het viersterren aanbod is relatief laag (22 procent), dat is landelijk 50 procent. De geclassificeerde hotels zijn relatief klein, met gemiddeld 39 kamers.

,,De hotelmarkt kenmerkt zich door opvallend veel kleinschalige hotels met een bovengemiddeld aantal kamers in het driesterren segment. In de regio en landelijk is te zien dat juist het viersterren segment oververtegenwoordigd is."

VIJFHONDERD HOTELKAMERS Bij de gemeente liggen plannen voor uitbreiding van het hotelaanbod, allen in het viersterren segment. De omvang van de totale plancapaciteit is fors, 400 tot 500 hotelkamers. Dat zou een uitbreiding van 70 tot 80 procent betekenen. De onderzoekers vinden een dergelijke uitbreiding in een periode van vijf jaar ,,absoluut niet wenselijk en het werkt marktontwrichtend."

Het college vindt een zorgvuldige afweging en sturing van belang en het wil ook voorkomen ,,dat er meer van hetzelfde komt."