Creatief in de kleine ruimte

Bij een bekende voetbalclub in Nederland staat vanaf de jeugd in de opleiding voetballen in de kleine ruimte centraal. Zo leer je balbeheersing, creativiteit en techniek. Tenminste dat vinden ze daar.

Wie is er momenteel niet bezig met ruimte. Ruimte is het nieuwe schaarse goed. Ruimte, ruimte en nog eens ruimte. Monumentale binnensteden zijn bezig met het auto vrijmaken van straten voor terrassen. Pleinen, en ik las ook de Midden Nederland Hallen in Barneveld, worden gebruikt als drive-in bioscoop. Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft afhaalpunten voor een picknick. Ruimte genoeg daar. En zo zie ik tal van ondernemers creatief bezig in de kleine en grote ruimte. Looproutes in winkelstraten, paden in winkels, hoe richt je een museum in en hoeveel mensen kunnen er in mijn restaurant of op het terras in de 1,5 meter-samenleving?

Misschien is ruimte juist bij ons in de gemeente niet zo schaars. In ieder geval hebben wij meer ruimte dan in een compact volgebouwd centrum. Denk eens aan het Raadhuisplein, daar organiseerde de Jongerenraad vorig jaar nog een openluchtbioscoop waar honderden mensen op afkwamen. Kom maar op met ideeën, hoe kunnen bewoners en ondernemers daar hun voordeel mee doen. En zo zijn er genoeg andere plekken. Ik blijf nog steeds zeggen dat drukte vermeden moet worden, maar één van de oplossingen daarvoor is meer ruimte creëren. Mensen zoeken momenteel de ruimte. De komende zomer is het binnenlands toerisme groter dan ooit. Heel veel mensen komen naar de Veluwe.

Dat levendig centrum klinkt nu wat tegendraads, maar het gaat nu om tijd en ruimte. Een uitspraak van een voetballer die heel groot werd bij die eerder genoemde club.