Valerie en Rosalie van Baasbank genieten in Otterlo van de taarten die ze bakken. Rechts Inge Melisse.
Valerie en Rosalie van Baasbank genieten in Otterlo van de taarten die ze bakken. Rechts Inge Melisse. Erik van 't Land

Otterlose culizussen: 'Oma checkt de recepten'

Twee zussen maken culinaire website

OTTERLO De zussen Valerie en Rosalie van Baasbank proberen van hun hobby hun beroep te maken. Het begin is gemaakt, want sinds kort is hun culinaire website online. Samen met hen bespreek ik hun plannen voor de toekomst.


Inge Melisse

Omdat we nog steeds in coronatijd zitten, besluiten we tijdens het interview om buiten te blijven. De hond komt er gezellig bij liggen en ook even later scharrelt er nieuwsgierig een kip het terras op. De meiden hebben voor een allerhartelijkst ontvangst gezorgd en zetten een heerlijke carrotcake op tafel.

Als ik vraag wie deze taart gemaakt heeft, blijkt dat ze veel samen doen. Rosalie heeft voor de taart gezorgd en Valerie voor de topping. Ze zijn alle twee dol op bakken en koken, maar hebben wel hun eigen specialiteiten. Al van kleins af aan stonden ze naast hun moeder in de keuken en als het even kon mochten ze ook meehelpen met koken. In de zomervakanties gingen ze naar een tante die net onder Parijs woont om samen met haar in de keuken recepten uit te proberen.


Familie en vrienden zijn ook degenen die een grote inbreng hebben voor de recepten die op hun website staan. De topgerechten worden doorgestuurd naar Val & Rosa. Zij gaan dan het recept maken zoals ze het hebben gekregen. Vervolgens geven zij er hun eigen draai aan en proberen het gerecht nog een keer. Pas dan verschijnt het op hun culinaire site.

Valerie (23) volgt de hbo-opleiding Ondernemerschap en Retail in Rotterdam. Voor deze studie is de culinaire website veelal de oplossing voor haar praktijkopdrachten. Zo ontstond bij haar het idee, maar zij zag wel in dat hier veel tijd in zou gaan zitten. Daarom vroeg ze haar jongere zus Rosalie (18) of zij het zag zitten om samen dit project op te pakken. Rosalie zei meteen ja, want hoewel zij nu nog de studie Dier en Gedrag volgt, wil ze volgend jaar, als ze met deze studie klaar is, toch de overstap maken naar Hotelmanagement. Ook door haar bijbaan bij Broodhuis Pien in Hoenderloo is haar liefde nog meer gegroeid voor bakken. In deze bakkerij annex lunchroom en ijssalon krijgt zij volop tips en gelegenheid om het vak nog meer onder de knie te krijgen.

Toen het plan voor de culinaire website eenmaal geboren was, zijn de meiden eerst veel recepten gaan verzamelen. Zij zagen ook wel in dat je eerst moet zorgen voor een goede behoorlijke basis. Het kwam niet alleen neer op het uitproberen van de recepten, want ze moesten ook worden uitgeschreven en gefotografeerd. Terwijl Valerie het brein is achter de site, is Rosalie degene die alles op de foto zet. Gebeurde dat eerst nog op het aanrecht, nu is er een speciale hoek voor ingericht. ,,Anders moesten we iedere keer alles verschuiven'', zegt Rosalie. ,,Nu heb ik een mooi plekje op de logeerkamer ingericht en kunnen we met verschillende soorten behang zorgen voor een rustige achtergrond.''

Langzaamaan realiseer ik me dat, terwijl ik nog steeds droom van mijn eigen kookboek, ik misschien hopeloos achterloop op deze nieuwe jonge generatie. Maar wat blijkt? De grootste steun en toeverlaat van de twee zussen is hun oma. Naast dat zij regelmatig recepten aanlevert van lekkere dingetjes, is zij ook degene die alle teksten controleert op spelfouten. Ook de recepten worden grondig bestudeerd. Kloppen ze wel? Valerie vertelt lachend dat oma ’s avonds laat nog appte dat ze het belangrijkste ingrediënt van het recept was vergeten te vermelden.

Dat de zussen pas aan het begin staan van hun project is duidelijk, want ze zitten vol met plannen. Uiteindelijk willen ze gaan verdienen aan hun website. Meer informatie: www.valenrosa.com.

p         [Lees het hele artikel (met recept) als abonnee van Ede Stad Premium.