Het Diaconaal Platform Ede biedt verschillende soorten hulp aan mensen die dat nodig hebben.
Het Diaconaal Platform Ede biedt verschillende soorten hulp aan mensen die dat nodig hebben. eigen foto

'Wellicht stilte voor de storm'

Verwachte drukte bij Diaconaal Plat- form Ede blijft uit

EDE Ruim twintig kerken werken samen in Diaconaal Platform Ede. Er wordt hulp geboden aan mensen die financieel in de problemen zitten, maar ook klusjes kunnen opgepakt worden. Een reddingsboei tijdens de coronacrisis? ,,Dat zou je wel verwachten, maar tot dusverre is het niet echt drukker dan anders en daar kijken we van op", aldus Jan de Kluijver, sinds de oprichting in 2006 betrokken bij het initiatief.


Barry Wensink

De Kluijver benadrukt dat het belangrijk is dat mensen die in de (financiƫle) problemen zitten, zich melden. ,,Natuurlijk is dat voor velen niet eenvoudig, maar wij zijn beschikbaar en bieden aan om samen naar de problemen te kijken." Zo is er het Noodfonds Ede en dat is een soort vangnet. Noodhulp kan worden gegeven als er al een vervolgplan in beeld is. De financiƫle inbreng voor het fonds komt van kerken, de gemeente Ede, fondsen en van bedrijven.


BEROEP Zoals gezegd loopt het vooralsnog niet storm met de aanvragen. Dat geldt ook voor het doen van een beroep op een Schuldhulpmaatje. Hij/zij staat mensen met schulden bij en/of ondersteunt mensen bij het voorkomen van schulden. ,,We houden er rekening mee dat het drukker gaat worden en er staan 45 vrijwilligers klaar om hulp te bieden", zegt De Kluijver. ,,Mensen proberen zich vaak eerst zelf te redden, voordat ze anderen inschakelen. Het kan ook zijn dat ze druk zijn met andere zaken, waaronder gedurende een aantal weken het thuisonderwijs. Vaak is er ook wel een klein reservepotje en dat wordt dan eerst gebruikt."


ONDERDEEL Als onderdeel van Schuldhulpmaatje bestaat het project MoneyFit. ,,Dat is gericht op jongeren en voor de coronacrisis waren we regelmatig op scholen aanwezig om een preventieles te verzorgen." Onder de noemer HipHelptEde biedt Diaconaal Platform Ede hulp aan in de vorm van kleine klusjes verrichten of bijvoorbeeld boodschappen doen voor een ander. Er is ook een HipHelpt inloopspreekuur en dat wordt binnenkort weer opgestart.


p Lees het volledige interview als premium-verhaal op EdeStad.nl.