Moran van der Wal aan het werk tijdens een interview voor de videoserie 'Vrijwilliger van de toekomst'.
Moran van der Wal aan het werk tijdens een interview voor de videoserie 'Vrijwilliger van de toekomst'. Boudewijn van de Velde

'Vrijwilliger van de toekomst'

18 juni 2020 om 10:13

Barry Wensink

EDE In een videoserie van zes afleveringen heeft Ede Stad.nl aandacht voor de 'vrijwilliger van de toekomst'. Het is gemaakt als afstudeerproject door Moran van der Wal van de opleiding Media, Informatie en Communicatie in Enschede. ,,Ondanks de coronacrisis is het gelukt om te mogen filmen. Dank aan de vrijwilligers."


Het zijn de laatste loodjes voor de 21-jarige studente uit Apeldoorn. Na vier jaar studie is ze bijna afgestudeerd. Voor haar afstudeerproject kon Moran van der Wal terecht bij BDUmedia in Barneveld. Dat wil zeggen, fysiek slechts enkele weken. Corona kwam voorbij en net als de meeste medewerkers van het bedrijf, kreeg de studente het verzoek om vanuit huis te gaan werken. ,,Heel apart", noemt ze dat. ,,Ik kende het bedrijf via mijn vriend. Hij werkt bij de BDU." Moran vindt het leuk om ,,via beeld de verhalen van mensen te vertellen." De opdracht was het aanleveren van een beroepsproduct. ,,Ik hoef geen scriptie van tachtig pagina's te schrijven, maar een verantwoording aan te leveren van zo'n 25 pagina's. Het is leuk om te laten zien wat ik de afgelopen jaren geleerd heb."


INSPIRATIE Diverse onderwerpen voor de videoserie kwamen voorbij en de 'vrijwilliger van de toekomst' werd het uiteindelijk. Met dank aan een symposium over vrijwilligerswerk, afgelopen november, in Ede. ,,Daar komt de inspiratie voor het onderwerp vandaan. Het is interessant om daar op voort te borduren." De zoektocht naar geschikte kandidaten was nauwelijks begonnen, of de coronacrisis kwam voorbij. ,,Bij BDUmedia gaven ze aan dat ik door mocht gaan en op school zeiden ze hetzelfde", zegt Moran van der Wal.


Samen met haar vriend bezocht ze telkens één vrijwilliger per keer. ,,Dan waren we precies met drie personen en dat mocht. Gelukkig is niemand van de vrijwilligers afgehaakt." Dit zijn onder andere mensen die actief zijn bij een wijkcentrum, vrijwilligersorganisatie en voetbalvereniging. Via Malkander kwamen namen van vrijwilligers voorbij en ook stagebegeleider Boy Imminck noemde een geschikt 'slachtoffer'. ,,Het is een divers palet aan vrijwilligers; jongeren en ouderen. Balt de Koning sprak met zoveel passie dat ik met hem wilde beginnen."

Na afloop van de interviews volgde het (urenlang) monteren en uiteindelijk kwam het moment dat de video's klaar waren. "Vrijwilligers zeiden dat ze het best raar vonden om zichzelf terug te zien, maar ze herkenden zich zeker in de video", aldus Moran van der Wal.


Vanaf maandag 22 juni zijn de (zes) afleveringen te zien op www.edestad.nl ,,Wekelijks schenken we met een artikel op de site nog een keer extra aandacht op de video's. Dat loopt door tot eind juli." In de zesde en laatste aflevering geeft een deskundige haar visie over de 'vrijwilliger van de toekomst'. ,,Organisaties die werken met vrijwilligers kunnen informatie halen uit de videoserie, mede dankzij de kennis van de deskundige, om in de toekomst vrijwilligers te krijgen en ze een goede plek te bieden."

Moran van der Wal