Rini Kreeft was een markant figuur, met zijn grijze haren, witte baard en zwarte hoed. Hij volgde als journalist onder meer FC Wageningen intensief.
Rini Kreeft was een markant figuur, met zijn grijze haren, witte baard en zwarte hoed. Hij volgde als journalist onder meer FC Wageningen intensief. Samira Uddin

[Rini Kreeft] overleden

Hij was een veelzijdig man, de meest besproken journalist, een begrip

15 juni 2020 om 08:56

Met Rini Kreeft overleed op dinsdagavond 9 juni 2020 een voormalig journalist bij de Edese Post, Ede Stad, Edese Courant, het Gelders Dagblad en De Gelderlander. Kreeft was de journalist die veel Edenaren kende en die een netwerk had dat er voor zorgde dat hij als geen ander wist wat er allemaal gebeurde in Ede. Kreeft werd ook wel de Henk van der Meijden van Ede genoemd. Kreeft, die tachtig jaar werd, werd geboren in Ede, maar woonde jarenlang in Bennekom. Rini Kreeft was vader van vier dochters.

Samen met Wim Mulder, die 22 maart 2020 plotseling overleed, was Kreeft de drijvende kracht achter het begin van nieuwsblad Ede Stad. Het tweetal zorgde er met veel inzet voor dat Ede Stad een belangrijke positie verkreeg in de nieuwsvoorziening in Ede. Zijn journalistieke werk verrichtte Kreeft in eerste instantie als freelancer. Daarnaast had hij een vaste baan bij de gemeente Ede op de afdeling bouwkunde. Het was een ongebruikelijke combinatie van werkzaamheden. Kreeft vond het heel normaal, hij vond dat hij dat wel aankon. Hij was geen man van negen tot vijf, hij werkte dag en nacht.


Kreeft was een markant figuur met lange grijze haren en volle baard. Een zwarte hoed moest de laatste tijd verhullen, dat ook bij hem de haren dunner en dunner werden. Heel Ede Rini Kreeft alleen al door zijn uiterlijk. Veel Edenaren vergeleken hem met een tuinkabouter. Hij was een begrip in Ede.


VEELZIJDIG Kreeft was een veelzijdige man. Niet alleen bemoeide hij zich met de verslaggeving van de sport in de gemeenten Ede en Wageningen. Ook in de politiek in Ede was hij actief. Naast verslaggeving daarover, was hij ooit actief bij de plaatselijke afdeling van de PvdA. Rond zijn zestigste stopte Kreeft met zijn werk bij de gemeente Ede en kon hij zich helemaal met hart en ziel richten op de journalistiek. Op z’n ‘oude’ dag had hij eindelijk zijn ideaal om volledig journalist te worden bereikt.

,, De pyromaan die Ede jaren geleden terroriseerde, gaf hij de naam 'Kortjakje'

De Bennekommer bezorgde de pyromaan, die Ede jaren geleden terroriseerde, de naam ‘Kortjakje’, omdat de pyromaan alleen maar op zondag werkte. Als verslaggever bij de oud-profclub FC Wageningen, dat in 1992 failliet ging, baarde Rini Kreeft ooit opzien, omdat hij een bestuursvergadering afluisterde door op de tribune bij de oude bestuurskamer te gaan zitten. Het raam stond open en Kreeft nam alles op. Iets waar ze toen in Wageningen niet bepaald blij mee waren. Kreeft was ook jarenlang verslaggever voor de krant bij de voetbalvereniging Bennekom dat toen in de hoofdklasse voetbalde.

,, Veel Edenaren waren bevreesd voor zijn scherpe pen

BEKENDHEID Kreeft was een bekend figuur in het Edese. Hij was de meest besproken journalist, veel Edenaren waren bevreesd voor zijn scherpe pen. Lang niet bij alle Edenaren was Kreeft populair. Veel Edenaren hadden een ‘bloedhekel’ aan hem. Iets waar Rini Kreeft zelf niet mee zat. Hij was heel uitgesproken, en dacht eigenlijk dat hij het altijd bij het rechte eind. Hij was niet verbaasd als iemand goed werk afleverde in de journalistiek. Voor hem was dat logisch: ,,Je hebt het van mij geleerd". Rini Kreeft was veeleisend, hij verwachtte van iedereen volle inzet. Iets wat hij zelf ook had.


PENSIOEN Toen Kreeft op zijn vijfenzestigste met pensioen ging, startte hij zijn eigen adviesbureau Kreeft Consultancy, dat klanten behulpzaam was bij hun bouwplannen. Niet alleen in de gemeente Ede bood hij zijn contacten aan bij bouwaanvragen. Ook in de bouw had hij een groot netwerk. Als schaakliefhebber was Rini Kreeft heel actief binnen het denksportcentrum de Commanderij in Bennekom. Ook verzorgde hij voor de Bennekomse Schaakvereniging de publiciteit. Daarnaast was hij daar bestuurslid. Zelf deed hij mee in de schaakcompetitie.


SCHAAKVRIJWILLIGER Hij werd begin vorig jaar door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond uitgeroepen tot Schaakvrijwilliger van het Jaar 2018. Bij de Bennekomse schaakclub sponsorde hij ook z’n eigen schaaktoernooi. Niet alleen was hij actief bij de schakers. Hij was ook voorzitter van de voetbalvereniging Ede-Victoria, dat door tegenwerking van Kreeft indertijd niet fuseerde met de voetbalvereniging Fortissimo.


COPD Kreeft leed aan COPD, doordat hij kortademig was hij meer en meer aan huis in Bennekom gebonden. De laatste tijd verbleef hij in het Bennekomse verpleegtehuis Machtella. Daar was hij bedlegerig. Ook werd het praten door zijn kortademigheid moeilijker.

Het was voor hem moeilijk te accepteren dat hij niet meer zo actief kon zijn. Graag zou hij op het eind van zijn leven nog verhalen voor de krant hebben geschreven. Tot een week voor zijn dood was Rini Kreeft nog wel behulpzaam om mensen te helpen om in contact te komen met journalisten om op die manier hun verhaal in de krant te krijgen.


Kreeft zelf was een beetje bang voor de dood, als er een bekende of vriend van hem was overleden, voelde hij geen behoefte om naar de begrafenis te gaan. Dan bleef hij liever thuis.

Voor zijn activiteiten werd Kreeft geridderd tot lid in de orde van Oranje Nassau.


p Rini Kreeft is afgelopen maandag in besloten kring begraven.

.