Afbeelding
heliflight.nl

Alsnog overleg met winkeleigenaar over plaatsing kunstwerk

16 juni 2020 om 12:48

EDE Een brief aan een winkeleigenaar overhandigen met de mededeling dat binnenkort voor zijn pand een kunstwerk wordt geplaatst, kun je geen overleg noemen. Het raadslid Rasit Görgülü (Democratische Kiezers Ede) ontdekte het en vroeg zich tevens af of de gekozen plek voor het kunstwerk geschikt is om een kunstwerk te plaatsen ,,mede gelet op de toegang tot het centrum”.


Het betreft een beeld, genaamd Phyllotaxis Baroque, van de kunstenaar Sjoerd Buisman, waarvan een vergelijkbaar werk al ruim dertig jaar in het beeldenpark van het Kröller-Müller museum in Otterlo staat. De gekozen plek in Ede is de omgeving van het winkelpand van Jac Hensen aan de Arnhemseweg.

Een leermoment, aldus wethouder Hester Veltman. Want een brief overhandigen met een concrete mededeling is inderdaad iets anders dan overleg. Ze is, met de raad, blij met de schenking, als één van de drie kunstwerken van het HVA-cultuurfonds, aan de gemeente. ,,Het gehele plein wordt heringericht, het beeld zal geen sta in de weg worden. Binnenkort volgt alsnog overleg met de eigenaar van het winkelpand.”

Het kunstwerk gaat deel uitmaken van een geplande bomenrij en daardoor blijft de toegankelijkheid van het centrum behouden. De kunstenaar heeft samen met medewerkers van de gemeentelijke afdeling cultuur gezocht naar de meest geschikte plek voor plaatsing van het beeld. Soerd Buisman (72) is beeldhouwer en conceptueel kunstenaar en was als docent werkzaam aan academies in Rotterdam, Den Bosch en Arnhem. ,,Buisman volgt in zijn werk de verschijnselen uit de natuur. Vanaf begin jaren tachtig maakt hij zijn Phyllotaxis-beelden. Phyllotaxis is de studie van bladstanden, waarbij gekeken wordt hoe bladeren rond een stam of tak zijn gegroepeerd. Hij maakt deze beelden in hout, brons, staal en beton.”