Tien Lunterse kunstenaars van de Kunstlijn en leden van fotoclub Oog en Optiek uit Lunteren exposeren in en om de Koepel.
Tien Lunterse kunstenaars van de Kunstlijn en leden van fotoclub Oog en Optiek uit Lunteren exposeren in en om de Koepel. Annelies Barendrecht

'Blij dat cultuur weer op gang komt'

16 juni 2020 om 15:08

De Koepel
in Lunteren
start seizoen

LUNTEREN De Koepel in het Luntersche Buurtbosch is weer open. Weliswaar moet je wel eens op je beurt wachten om naar binnen te kunnen, maar al wachtend valt er ook genoeg te beleven. Tien Lunterse kunstenaars, leden van de Kunstlijn, exposeren buiten. Binnen hangen foto’s van leden van fotoclub Oog en Optiek uit Lunteren. Beide exposities hebben als thema ’75 jaar vrijheid’.


Annelies Barendregt

Het culturele leven is weer begonnen, in een schilderachtige omgeving midden in het bos. Jacqueline van Doornen haar man Gert Jan zijn de enthousiaste beheerders van de markante uitkijktoren midden in het groen. Keer op keer vertelt ze de wachtende bezoekers hoe de Koepel aan het eind van de 19e eeuw een theehuisje was voor notaris Van den Ham.


Jaarlijks vinden circa vijfduizend mensen de weg naar de Koepel die van april tot november geopend is. Toeristen, mensen uit de omgeving, allemaal op de fiets of lopend. Mountainbikers en racefietsers leggen even aan voor slok uit de waterpomp, er wordt gepicknickt aan de lange picknicktafels en in de Pleisterplaats wordt koffie en thee geschonken. Ouderwets zomerplezier.

CREATIVITEIT Jannette en Mark Hoffland hebben een Bed & Breakfast in Lunteren. Ze zijn speciaal naar de Koepel gekomen om de exposities te bekijken. ,,We zijn hier om te kijken of het iets voor de gasten is. Wat knap dat mensen zo creatief zijn’’, wijst Jannette op de buitencreaties van de Kunstlijners. ,,Ik ben zó blij dat de cultuur weer op gang kan komen’’, voegt Mark eraan toe. ,,Alles komt ook goed tot zijn recht in deze entourage. Het is toch geweldig dat we dit in Lunteren hebben.’’

De laatste keer dat Hans Leeuwenhage uit Utrecht een bezoek aan de Koepel bracht, was in 1978. Hij was padvinder, scout, en kampeerde in Lunteren in het kader van een padvinderij-evenement ‘Jamboree in the air’, een internationaal festijn. ,,De toren was toen slecht onderhouden’’, weet hij nog.

p         [Lees meer ervaringen van bezoekers die uit heel Nederland naar Lunteren komen op EdeStad.nl