Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Arjan van Bruggen

O, zijn er ook ondernemers in de cultuur?

De meeste Tweede Kamerleden denken dat het Concertgebouw in Amsterdam alle concerten in het Concertgebouw organiseert. Maar dat is niet zo. Er zijn mensen die voor eigen rekening en risico de mooiste concertuitvoeringen geven.


Zo is er ene Fred Luiten, die elk jaar ‘oude muziek’ laat horen. Fred kwam er achter dat onze landelijke politici geen idee hebben van commerciële culturele ondernemers. Gek toch hè, dan wordt er zoveel gekletst over cultureel ondernemen. En wat zie je dan gebeuren? Gesubsidieerde organisaties trekken een ander kleedje aan en gaan dat ‘ondernemen’ noemen, terwijl ze ondertussen aan de subsidiekraan blijven lurken. Ik heb niets tegen subsidies aan de cultuursector, maar ik ben wel tegen nepperij.


Een gesubsidieerde organisatie als Cultura in Ede heeft een brede basisdoelstelling. Dit betekent dat Cultura bijvoorbeeld de opdracht heeft om elke inwoner één boek per jaar te laten lezen.

Nou ja, zo’n opdracht is te direct geformuleerd. Door het ontbreken van dergelijke heldere doelstellingen blijft het nut van Cultura onderwerp van discussie.

Gesubsidieerde culturele organisaties zijn nauwelijks af te rekenen op resultaten. Of de doelstelling is te wazig, of de resultaten zijn niet afrekenbaar. Er is dan ook altijd gewauwel. Rechtse rakkers willen het subsidiemonster de kop afhakken. Linkse luitjes die het geld verdelen, beoordelen op een onnavolgbare manier de geleverde prestaties.


Veel politici beperken zich al of niet bewust, ben ik de afgelopen periode steeds meer gaan beseffen. De waan van de dag regeert. Dus jarenlang praten politici over cultureel ondernemen, en als het puntje bij paaltje komt, weten ze er niets van.


Terug naar het Concertgebouw. Naast Fred Luiten heb je daar ook een ondernemer die Riaskoff heet. Hij organiseert de serie Meesterpianisten. Hij huurt het Concertgebouw, de pianist en verkoopt kaartjes. Het is één van de belangrijkste pianoseries ter wereld met de beste pianisten.

In de Edesche Concertzaal werken we regelmatig samen met Riaskoff voor onze serie Wereldpianisten. Deze twee series zijn onvergelijkbaar in statuur en bekendheid, maar vergelijkbaar in het ondernemen.


En zo gaat dat dus. Politici bedachten een steunregeling voor cultuur. Alleen gesubsidieerde instellingen komen daarvoor in aanmerking. Hoe verniel je een vitaal onderdeel van de culturele sector, is de winnende quizvraag voor volgend jaar. Dus nu kan ik kiezen tussen lobbyen of nog een jaartje langer dicht. Brrr..., ik krijg er de bibbers van.