Wouter Djokic krijgt tussen de eerste en tweede ronde tips mee.
Wouter Djokic krijgt tussen de eerste en tweede ronde tips mee. Piek www.piek.cc

Djokic pakt bokshandschoen op

‘Mijn straf stond bij voorbaat al vast’

EDE Vier jaar geleden spatte voor bokser Wouter Djokic (24) een Olympische droom uit elkaar. Maar de Edenaar is terug en heeft grote plannen.


Eip Janssen

Tijdens het Nederlands kampioenschap (klasse-75) werd hij op een vermeende doping overtreding betrapt. ,,Het begin van een donker zwarte periode en een strijd die niet te winnen viel. Ik wil er niet te veel meer over kwijt. Er was in mijn urine een minuscule hoeveelheid van een verboden stof (Stanazolol, red.) gevonden. De dopingautoriteit kon het niet eens in een waarde uitdrukken, zo gering was het. Maar ik werd uiteindelijk wel vier jaar geschorst”, opent Wouter Djokic.

De Edenaar kijkt nog steeds met verbazing terug op de wijze waarop zijn zaak werd behandeld. Ik weet voor mijzelf zeker dat ik geen doping heb gebruik. Je gaat een mogelijke uitzending naar de Olympische Spelen (2016) echt niet op het spel zetten tijdens een NK. Je weet dat er gecontroleerd wordt. Later is vastgesteld dat een achteraf vervuild middel tijdens een blessurebehandeling mij de das heeft omgedaan. Maar de dopingautoriteit wilde van geen wijken weten. Laat ik verder zwijgen. Ik heb mijn onterechte straf ondergaan.”


Hij zat de schorsingsperiode uit. ,,Het eerste jaar zat ik in een dip. De zwaarste wedstrijd waarbij ik geen schijn van kans had, verloren. Maar ik ben opgekrabbeld, mede door steun van mijn vriendin Germaine, familie en vrienden. Zij geloofden in mij en hen wil ik nooit teleurstellen. Ik heb mij na de eerste klap niet verstopt. Met hard trainen heb ik de zwaarste periode van mijn nog jonge leven overwonnen. Of ik de bokssport heb gemist? Wat denk je. Het is mijn lust en mijn leven. Maar gelukkig heb ik in buitenlandse trainingskampen kunnen sparren met goede boksers. Dat mocht wel. Ik heb nu twee doelen gesteld. Ik zou dolgraag professioneel bokser willen worden en de Olympische Spelen in Japan halen. Haalbare doelen.”

In februari behaalde Wouter Djokic op het NK de tweede plaats. ,,Natuurlijk was ik teleurgesteld. Ik wil altijd de eerste plaats halen. Maar achteraf ben ik trots dat ik na vier jaar echte wedstrijdsport te hebben gemist, er al zo snel weer stond. Max van der Pas was net iets te sterk.”

De Olympische Spelen zijn dit jaar wegens de coronacrisis uitgesteld naar 2021. ,,Laat ik vooropstellen dat ik de corona en alle gevolgen niemand toewens. Gezondheid staat terecht in deze maanden met stip op één. Maar de pauze komt mij persoonlijk niet slecht uit. Op dit moment is de wijze van kwalificeren voor de Spelen onduidelijk. Onlangs is het Olympisch kwalificatie toernooi (Londen) halverwege stilgelegd. Er is onduidelijkheid over het vervolg. Ik denk dat ik het met titelhouder Max van der Pas in de klasse -75 moet uitvechten. We zijn aan elkaar gewaagd. Ik denk dat als het tot een tweekamp komt de zwakke plekken bij hem weet te vinden. Hij zei na afloop niet voor niets dat hij respect voor mij had dat ik na een periode van lange afwezigheid een sterk NK bokste”, besluit Djokic.


p Lees het volledige interview online op www.edestad.nl bij Ede Stad Premium.