Bram Jelle Feenstra is trots op zijn prestatie en finaleplaats.
Bram Jelle Feenstra is trots op zijn prestatie en finaleplaats. Familie Feenstra

Schakers blij met online toernooien

'Ik nodig iedereen uit mee te doen'

EDE Schaakvereniging De Cirkel heeft in coronatijd van de nood een deugd gemaakt. Elke maandagmiddag en dinsdagavond wordt online geschaakt. Mede-initiatiefnemer is bestuurslid Ben Verduyn.


Eip Janssen

,,Van het ene op het andere moment ligt de in- en externe schaakcompetitie stil. Een lid stelde al snel voor dan maar online tegen elkaar te gaan schaken. Als bestuur van schaakvereniging De Cirkel hebben we daar snel op ingespeeld.”

Op de maandagmiddag spelen de vijftigplussers hun schaakpartijtje. In drie partijen van twintig minuten per persoon wordt de stille schaaktijd thuis door gebracht.


,,Gemiddeld doen zo'n tien senioren mee. Natuurlijk mis je het onderlinge sociale contact. Maar het is niet anders. Een aantal weken hebben ook de jeugdige leden meegedaan. Zij hadden verplicht ‘schoolvrij ’met les thuis. Daar kon online schaken wel bij”, lacht Verduyn. Ook leden van andere schaakvereniging konden kosteloos meedoen. Met nog vier ronden te gaan is het trio Ben Zee (De Cirkel), Peter Jonker (ESV) en Arno Braam (ESV) in de race de felbegeerde eerste plaats te behalen.

Op dinsdagavond schrijven gemiddeld vijfentwintig schakers van diverse verenigingen zich in. De koplopers zijn met eveneens nog vier ronden te gaan: Willem Slagter (ESV), Edwin Groen (ESV) en Jef van Swieten (ex-De Cirkel). Ook hier is de strijd nog niet gestreden. ,,Ik nodig iedereen uit mee te doen. Op www.chess.com staan de toernooien aangemeld. Maar men mag mij ook even mailen dan stuur ik een link (b.verduyn@upmail.nl).”

De Cirkel kent een behoorlijke en succesvolle jeugdafdeling. Maar ook het jeugdschaken in denksportcentrum De Open Hof kwam stil te vallen. Hoewel vele jeugdspelers op maandagmiddag en/of dinsdagavond hun partijtje mee schaken blijft voor hen de onderlinge competitie belangrijk.

,,Meerdere van onze leden doen op dit moment mee aan het door de Arnhemse schaakacademie online te houden Gelders kampioenschap jeugd schaken. Ook deze schaakdagen mochten in verband met de coronacrisis niet doorgaan. Maar online spelen is en blijft een mooie oplossing”, gaat De Cirkel jeugdleider verder.

Verduyn is trots op zijn jeugdlid Frank van Wijngaarden. Hij excelleerde op het onlangs gehouden NK B-junioren. ,,In een ijzersterk deelnemersveld van 34 jeugdschakers wist Frank na zeven zenuwslopende partijen de mooie score van 5 uit 7 te behalen. Hij werd daarmee vierde en miste net het podium. Maar voor ons is hij de kampioen.”


VOORRONDEN GELDERLAND Inmiddels is bekend dat de deelname van de overige Cirkel jeugdschakers behoorlijk succesvol verloopt. De 10-jarige Bram Feenstra heeft zich geplaatst voor de finale om het Gelders kampioenschap B-jeugd tot en met 14 jaar. Het Gelders kampioenschap wordt gehouden op 4 juli 2020 en is online te volgen.

Alexander Ivanov en Koen van Wijngaarden nemen op 24 juni nog deel aan de voorronden. Mogelijk plaatsen zij zich namens De Cirkel ook in een van de jeugdgroepen voor de Gelderse finales.


w Meer info: www.decirkelede.nl