Het Openluchttheater in Ede.
Het Openluchttheater in Ede. Openluchttheater Ede

'Gemeente moet in gesprek met kerken over buitendiensten'

EDE Is een ´hagenpreek´, een religieuze samenkomst in de open lucht, een betoging of een manifestatie? Deze vraag legt Cora Otter (ChristenUnie) voor aan het college. De partij ,,ziet graag dat het gesprek wordt aangegaan met kerken en andere religieuze gemeenschappen, om mee te denken over een geschikte oplossing wanneer men behoefte heeft om in de buitenlucht samen te komen.”


Gerard van Wijk


Evenals vergaderingen en bijeenkomsten zijn ook religieuze bijeenkomsten en erediensten in de afgelopen maanden vanwege de coronamaatregelen online gehouden. ,,Christelijke en andere religieuze gemeenschappen hebben maandenlang hun geloof niet via gezamenlijke, fysieke samenkomsten met elkaar kunnen delen, terwijl die samenkomsten voor groot belang zijn voor betrokkenen. Daarnaast is de kerk/samenkomst van religieuze gemeenschappen ook een ontmoetingsplaats waar naar elkaar wordt omgezien. Op die manier is de maatschappelijke waarde van de kerken/religieuze gemeenschappen voor onze inwoners groot”, aldus Otter.

Vanaf 1 juli mag in een ruimte met maximaal honderd personen bijeen worden gekomen. ,,Het advies is dat er niet gezongen wordt, omdat dit risico voor de verspreiding van het virus met zich meebrengt. Samen zingen is echter wel een kernonderdeel tijdens veel bijeenkomsten.” Verplaatsing van de diensten naar de buitenlucht kan een oplossing zijn.


Jongens overvallen op schoolplein

EDE Twee jongens zijn op zaterdag tussen 20.30 uur en 21.00 uur beroofd op het schoolplein van basisschool Groene Vallei in Ede. Drie gemaskerde jongens overvielen hen. ,,Onder dreiging van een mes moesten zij alles wat ze hadden afgeven", schrijft de politie. ,,Zelfs hun schoenen." De overvallers vluchtten richting de Slotlaan. De politie vraagt getuigen zich te melden via 0900 8844.