Afbeelding
Jeroen van der Veer

Politie zoekt scooterrijder die wegreed na aanrijding

EDE Op de N224 bij de kruising met de Proosdijerveldweg in Ede heeft zondag een ongeval tussen een fiets en een (snor)scooter plaatsgevonden. Dit gebeurde rond 14.30 uur. De bestuurder van de scooter heeft nog kort stilgestaan bij de fietser, die door de aanrijding ten val was gekomen. Daarna reed hij weg richting het bos bij Kernhem.

Een getuige heeft de bestuurder horen zeggen dat hij snel weg moest. Deze getuige kon daarnaast het volgende signalement opgeven: het betreft een jongen van rond de 16 jaar met een donkere huidskleur. Hij is ongeveer 1.75 m lang. De (snor)scooter is bruin, dan wel rood van kleur.

De politie is op zoek naar de identiteit van de bestuurder en het kenteken van de scooter. Tips kunnen met de politie gedeeld worden via 0900-8844.


Vale gieren boven Veluwe en Heuvelrug

EDE Een groep van maximaal veertien vale gieren vliegt sinds gisteren rond in de regio. De reusachtige vogels, met een spanwijdte tot wel 2,70 meter, zijn vrijwel zeker afkomstig uit het Pyreneeëngebied.

Donderdagmiddag werden ze boven het Deelensche Veld op de Hoge Veluwe gesignaleerd, waarna ze via Doornspijk en Oldebroek boven Kampen terechtkwamen. Later op de middag werden ze ook boven ’t Harde gezien. Blijkbaar zijn ze daar in de buurt gaan slapen, want vrijdagmorgen doken ze opnieuw op boven ’t Harde. Ook vanuit Nijkerkerveen werden ze waargenomen, waarna ze provincie Utrecht introkken en rond 12.25 uur over Amersfoort-Vathorst zeilden. Inmiddels zijn ze via Soest, Zeist en Bilthoven in de buurt van de Bilt terechtgekomen.

Vale gieren broeden in Europa met name in Spanje en in mindere mate in Zuid-Frankrijk. Jonge vogels trekken vaak weg uit de broedgebieden en aangezien het zulke goede vliegers zijn, kunnen ze enorme afstanden afleggen. Tegenwoordig duiken ieder jaar wel wat groepjes vale gieren op in Nederland.