Vlnr: Yorick Andeweg, Jonathan van Silfhout, Rachel Heij, Daniel Hekking en Cathelijne de Heer. Achteraan in het midden meester Martijn Schilder.
Vlnr: Yorick Andeweg, Jonathan van Silfhout, Rachel Heij, Daniel Hekking en Cathelijne de Heer. Achteraan in het midden meester Martijn Schilder. Barry Wensink

Bijzonder afscheid basisschool

'Dacht dat corona maand zou duren'

Barry Wensink

EDE Nog een paar weken en dan is de periode op de basisschool voor de leerlingen van groep 8 voorbij. Dat geldt ook voor Cathelijne de Heer, Yorick Andeweg, Johathan van Silfhout, Daniel Hekking en Rachel Heij van de Paasbergschool aan de Kleefsehoek in Ede. Samen met meester Martijn Schilder blikken ze terug en kijken ze alvast vooruit. Over thuisonderwijs, zorgen om kamp en musical én knakworsten halen om de hoek.

Hoe hebben de leerlingen dit (rare) studiejaar ervaren? ,,Ik was blij dat we na een aantal weken eindelijk weer naar school mochten", zegt Yorick. ,,Het was een spannende periode. Ik had verwacht dat corona met een maand voorbij zou zijn", geeft Rachel aan. In de tussentijd zaten de scholen op slot en waren de leerlingen thuis aan het werk. ,,Mijn ouders hielpen met thuisonderwijs, maar zij snapten er niet veel van", meent Cathelijne. ,,Ik ben wel tot rust gekomen", geeft Jonathan aan. Meester Martijn maakte filmpjes met lesinstructies en zijn leerlingen mochten zelf weten op welk tijdstip ze hiermee dagelijks (twee uur) aan de slag gingen. Die leerlingen stuurden op een gegeven moment een box met onder andere verkleedspullen op naar hun meester. Het leverde onderwijs op waarbij de leerkracht er vreemd uitzag. Humor in coronatijd waar Daniel wel om kan lachen.

Waar thuisonderwijs niet de voorkeur geniet van de vijf kids van de Paasbergschool, brengt het ook voordelen met zich mee. ,,Uitslapen", zegt Rachel direct. Om het lesaanbod gevarieerd te houden, werd tijd ingeruimd voor luisterliedjes en waren er creatieve opdrachten. ,,Bijvoorbeeld met betrekking tot 4 en 5 mei", zegt meester Martijn.

De coronacrisis zette een streep door tal van activiteiten en in groep 8 hadden ze lange tijd het idee dat het kamp niet wat zou worden. Ook het doorgaan van de musical was allesbehalve zeker. ,,Het ging in die tijd behoorlijk tekeer in onze groepsapp", weet Cathelijne te melden. Uiteindelijk kwam er voor beide tradities groen licht. De toekomstige brugklassers gaan meester Martijn, de directeur, het schoolplein en de locatie van het gebouw missen. ,,Handig dat Albert Heijn hier om de hoek zit. Lekker op woensdag na schooltijd knakworsten halen."


p Lees het volledige interview als premium-verhaal op EdeStad.nl.