Gerry Poelert en haar team zetten alles op alles om de 'coronaschade' voor Cultura te beperken.
Gerry Poelert en haar team zetten alles op alles om de 'coronaschade' voor Cultura te beperken. Studio Pothoff

'Cultura wil ook in moeilijke

tijden [belangrijke plek] zijn'

Theater, filmhuis, bibliotheek, cursussen, galerie, café, evenementen. Cultura is van alle markten thuis, maar dat zorgt in coronatijden voor veel verschillende regeltjes. ,,Als gecombineerde kunstinstelling hebben wij met zes protocollen te maken. Die worden ook nog eens regelmatig aangepast."

Toen corona half maart Nederland bereikte, had dat ook voor Cultura direct grote gevolgen. ,,Ik was op 12 maart zelf aanwezig bij de, wat later bleek, laatste voorstelling van dit seizoen. Er mochten toen al geen handen meer geschud worden. De eerste rijen waren zoals altijd goed bezet door de ongeveer negentig bezoekers. Toch zat bijna iedereen aan het einde van de avond achterin de zaal. Men wilde zo ver mogelijk bij de dansers vandaan blijven."


VOORSTELLINGEN Op dat moment zou het cultuurseizoen eigenlijk nog tot half mei duren. Door de 22 nog geplande voorstellingen ging een streep. ,,Veel was onduidelijk. Wellicht konden we het verplaatsen, maar we wisten niet hoeveel mensen dan welkom waren", geeft Poelert aan. Sinds 1 juni zijn landelijke regels van kracht, waarbij mensen die een kaartje hebben gekocht, kunnen kiezen uit drie mogelijkheden. Zo kunnen ze hun geld terugkrijgen of voor een voucher kiezen. Op een later moment kan dan alsnog een voorstelling bezocht worden. Ook kan de waarde van het kaartje gedoneerd worden aan Cultura. ,,Ik verwacht dat ongeveer de helft van de mensen het geld terug wil. De andere helft kiest voor één van de twee andere opties. Dat zijn we nu allemaal aan het afhandelen."


Het vizier is verder gericht op het volgende seizoen en ,,daar stoppen we alle energie in." Het is bij Cultura 'traditie' om rond 7 mei de brochure voor het nieuwe seizoen klaar te hebben. Dat bleek dit jaar niet realistisch te zijn. ,,De brochure was klaar om naar de drukker te gaan. Moesten we dat nu wel of niet doen. We konden niet overzien wanneer we weer open mochten en hoeveel mensen dan welkom waren." Ook waren er veel onduidelijkheden over de logistiek en welke afspraken te maken zijn met de artiesten. Gerry Poelert: ,,Normaal gesproken speel je met een voorstelling ongeveer quitte. In de nieuwe situatie, met een beperkt aantal toeschouwers, kan dat nooit uit." De brochure werd dan ook niet gedrukt.


Inmiddels zijn er landelijke afspraken gemaakt en daarbij ligt het risico met name bij de artiesten. ,,Zij ontvingen altijd een garantiebedrag en dat is nu anders. Van de kaartverkoop gaat 80% naar de artiest en 20% naar het theater. Dat is een voordeel voor ons. Met name in de horeca opbrengst zullen we echter verliezen lijden." Een aantal artiesten heeft al aangegeven dan graag twee voorstellingen achter elkaar te willen spelen om zo toch een behoorlijk aantal bezoekers te trekken. ,,Dat brengt weer andere problemen met zich mee. We mogen per voorstelling 100 a 120 kaarten verkopen in plaats van 400, maar hoe doe je dat logistiek? Wanneer is er tijd voor een drankje? We zullen tussendoor ook extra moeten schoonmaken."


PLANNEN Bij Cultura lagen de plannen al klaar om deze zomer flink te schilderen en om de bibliotheek zichtbaarder te maken in het gebouw. ,,Dat hebben we naar voren gehaald, zodat we in september weer helemaal open kunnen." Bij de cursussen mag Cultura maximaal dertig mensen tegelijkertijd verwelkomen en die moeten via een aparte ingang het pand betreden. Voor de bibliotheek geldt de regel dat er tien vierkante meter per bezoeker is. ,,Wat betreft de cursussen vragen we aan iedereen bij de ingang of hij of zij gezond is. De maatregelen in de bibliotheek zijn vergelijkbaar met een winkel. Iedereen moet een winkelmandje gebruiken en de contacten beperken."


PROTOCOLLEN De bibliotheek zat tijdelijk dicht, maar toen woensdag 6 mei op de persconferentie groen licht werd gegeven, openden de deuren vijf dagen later. ,,Protocollen maken, posters ophangen, mandjes kopen en mensen instrueren; we hadden meer dan genoeg te doen", legt de directeur uit. Ook toen de bieb gesloten was, konden liefhebbers boeken lezen. ,,We zijn direct begonnen met het maken van verrassingspakketten met boeken en bezorgden die bij wel zestig tot tachtig adressen per dag. Vervolgens kwam de mogelijkheid dat mensen het bij ons af konden halen. We wisten dat er in Ede per jaar 25.000 e-books geleend worden tegenover 840.000 papieren boeken. We wilden dus niet volledig naar online gaan."

Over het internet gesproken: cursussen en lessen op school (onder andere muziek en cultureel erfgoed) werden veelal online gegeven. Het was niet altijd een succes. ,,Een online dansles is nu eenmaal lastig", legt Poelert uit.


Wat wel een groot succes is, is het zogenaamde 'Podium van Belofte', oftewel video's waarin wordt vooruitgekeken naar wat (hopelijk) volgend seizoen in Cultura te bewonderen is. Toen de regels versoepelden werd dan ook opgelucht ademgehaald. Zo zijn cursussen als keramiek en schilderen weer mogelijk. Zingen daarentegen mag nog niet. ,,We willen ook in moeilijke tijden een belangrijke plek zijn voor onze klanten", benadrukt de directeur.


GEBOUW Cultura krijgt een basissubsidie van de gemeente Ede en kan daarmee aan het grootste deel van de financiële verplichtingen met betrekking tot het gebouw en het personeel voldoen. ,,Om de kosten te beperken, hebben we keuzes gemaakt welke projecten wel of niet uit te voeren en keken we naar de inzet van personeel. Ondanks deze maatregelen zal het resultaat over 2020 veel minder zijn dan we aan het begin van dit jaar verwachtten. Niemand kon denken dat het zo lang zou duren."


Veel verder dan dit jaar durft Gerry Poelert nog niet te kijken. ,,Het cultuurseizoen is ook voor het eerst in tweeën geknipt. De vraag is of klanten klanten blijven. Durven ze wel te komen? Een landelijk onderzoek toont aan dat dat voor zo'n 75% wel het geval is. Dan mis je dus een kwart. En dan heb je het nog niet eens over een mogelijke financiële crisis en over bezuinigingen. Er is en er komt zwaar weer."


Meer van dit soort artikelen lezen? Word lid van Ede Stad Premium en mis niks. Scan de QR-code en bekijk wat we nog meer publiceerden!