Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Met een gerust gevoel op reis

Zo houdt u inbrekers buiten de deur

REGIO Terugkeren van vakantie en constateren dat er ongewenst bezoek is geweest. Dat wil niemand. Met deze tips verkleint u de kans op een woninginbraak.

Doe alsof u thuis bent
Laat wat kopjes op het aanrecht staan, stel een tijdschakelaar in voor de verlichting en zet een oude fiets op uw oprit. Ook een uitgerolde tuinslang heeft een preventieve werking.

Laat de post verwijderen
Voorkom een uitpuilende brievenbus en vraag buren of kennissen om de post te verwijderen.

Sluit ramen en deuren goed af
Deze tip ligt voor de hand, maar toch beschikken veel woningen niet over goede sloten. Handig om te weten: met een Politiekeurmerk Veilig Wonen krijg je vaak korting op de inboedelverzekering.

Maak uw huis zichtbaar
Hoe beter uw huis zichtbaar is vanaf de weg, hoe kleiner de kans op inbraak. Knip de heg dus even bij en laat de gordijnen open.

 1. Zet boeven in de schijnwerpers
  Verlichting met bewegingssensoren schrikt inbrekers af. Een effectief middel, dat slechts een paar tientjes kost.

  Leg geen dure spullen in het zicht
  Berg kostbare spullen op, zodat ze vanaf de straat niet te zien zijn.

  Sein de buren in
  Vraag uw buren om tijdens uw afwezigheid een oogje in het zeil te houden. Het kan effectief zijn om speciaal voor de vakantie een groepsapp in te stellen met de naaste buren.

  Deel uw vakantieplannen niet massaal op internet
  Heeft u een populaire website of duizenden vrienden op social media? Wees terughoudend met het delen van uw vakantieplannen op internet. Het boevengilde kijkt mee.

  Schaf een bewakingscamera aan
  Een elektronisch oog is tegenwoordig betaalbaar. U houdt de oprit van uw woning in de gaten en mag ook een deel van de openbare weg meepakken.

  Regel een auto voor uw huis
  Heeft u een carport of oprit? Stel deze tijdens uw vakantie beschikbaar aan buurtbewoners. Zo lijkt het net of u thuis bent.

Vakantietip
Lever uw paspoort niet zomaar in bij de receptie
Ieder jaar worden Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude nadat ze hun paspoort hebben afgegeven bij de receptie van een hotel of camping. Met de overheidsapp KopieID voorkomt u dat. Met deze app maakt u met uw smartphone gemakkelijk een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.