Fayssal Hamdaoiu heeft altijd iets meer voor Ede-Zuid gevoeld, dan voor de rest van Ede
Fayssal Hamdaoiu heeft altijd iets meer voor Ede-Zuid gevoeld, dan voor de rest van Ede Henny Jansen

'Een muurtje metselen was niet aan mij besteed'

'Heden en Verleden': Fayssal Hamdaoui

EDE Nieuwsblad Ede Stad bracht in 2007 en 2008 de serie ‘Heden en Verleden’ uit. Bekende en minder bekende inwoners van de gemeente Ede stonden hierin centraal. In een nieuwe reeks ditmaal Fayssal Hamdaoui, ambtenaar en initiatiefnemer van de Stichting Ede Sociaal Belang.


Henny Jansen

Fayssal Hamdaoui zag in april 1986 in het Marokkaanse Driouch het levenslicht. Op het platteland, zo’n vijftig kilometer van kuststad Nador.


,,Net zoals vele familieleden leefden we in een hoeve van ons vee. Schapen, geiten, kippen en runderen. Alles ging met de hand. Er was nauwelijks vervoer. Ik zie de situatie nog helemaal voor me”, kijkt Hamdaoui terug.


ZELFSTANDIG ,,Om een uur of zeven gingen we al met de schapen op pad. ’s Middags kwamen we vanwege de hitte terug voor een middagdutje en daarna volgde de tweede etappe met de schapen. Het heeft me goed gedaan, denk ik. Je werd snel zelfstandig. En veel geld was er niet.”


,,Mijn vader ging in 1978 naar Nederland met zijn ouders. Ik zag hem de eerste jaren eigenlijk alleen tijdens zomervakanties. In 1992 nam hij mijn oudere broer Jamal mee naar Ede. Twee jaar later volgde ik. Samen met mijn moeder en een jongere broer. Een ander broertje en twee zusjes zijn in Ede geboren. We woonden toen aan de Ernst Casimirlaan. Mijn vader werkte bij Superfos Packaging, net zoals mijn opa en zijn broers.”


ZUIDERPOORT Mooie jaren beleefde Hamdaoui op basisschool Zuiderpoort. ,,Vervolgens naar Het Streek aan de Amsterdamseweg. Ik dacht de bouw wel iets voor me zou zijn. De leerkrachten dachten daar anders over. De theorie vonden ze sterk, maar het succesvol afronden van het praktijkexamen werd toch als een probleem gezien. Fatsoenlijk een muurtje metselen was niet aan mij besteed.”


,,Vervolgens naar het ROC aan de Bovenbuurtweg”, vervolgt Fayssal Hamdaoui, die toch altijd al iets meer voor Ede-Zuid, dan de rest van Ede gehad heeft. ,,Detailhandel werd het. Een hele leuke stage bij VET kleding, waarna ik ook mijn diploma binnenhaalde.”

Het studeren begon de ambitieuze Edenaar te bevallen. Na zijn ROC diploma commerciële administratie volgde juridische hulpverlening, met een laatste jaar in Arnhem.


,,Toen vond ik dat ik maar eens aan het werk moest. Na een stage bij de Gemeente Ede ben ik voor twee jaar in dienst getreden. Na drie maanden voor een project van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij stapte ik over naar de afdeling Burgerzaken van de Gemeente Veenendaal. Na een half jaar werd het Arnhem en nu zit ik sinds 2013 in Bemmel bij de Gemeente Lingewaard, nog steeds op Burgerzaken.”Dan denk je vaak terug aan je eigen jeugd gezin Hamdaoui heeft inmiddels een zoon (3) en een dochter (5).


p Een uitgebreide versie is als premiumartikel te lezen op EdeStad.nl