De panden aan de 'Kop van de Parkweg' tot de 'pijl' van het voormalige Bar Café Thijs, worden binnenkort gesloopt.
De panden aan de 'Kop van de Parkweg' tot de 'pijl' van het voormalige Bar Café Thijs, worden binnenkort gesloopt. Henny Jansen

Parkweg snakkend naar laatste fases

opinie

'Pak jij je krukjes
maar op,
het is over'

EDE In een persbericht liet de gemeente Ede vorige week weten 63 nieuwe appartementen te bouwen op de ‘Kop van de Parkweg’. De investeerders 3Investments en Z3Investments maken nog een keuze uit twee aannemers. Er worden drie oude gebouwen gesloopt. Nogal triomfantelijk meldde wethouder Peter de Pater, na tien jaar plannen maken, dat ,,de Parkweg een historische plek vormt. Ik ben blij dat we dit gebied een kwaliteitsimpuls kunnen geven. Ede blijft groeien als aantrekkelijke woonstad”. De werkelijkheid is echter ook dat Ede, inclusief zijn partij Gemeentebelangen, meer dan 35 jaar een uitsterfbeleid voerde en kasteleins en pandeigenaren aan het lijntje hield.


Henny Jansen

De Parkweg was met name in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw hét uitgaanscentrum van Ede. Sommige cafés sloten op zaterdag zelfs, omdat hun kostje door dorstige studenten, zorgpersoneel en dienstplichtige militairen doordeweeks al verdiend was. Beroemd waren de concerten tijdens de Heideweek, met een podium midden op straat. Politiek Ede besloot echter de horeca-activiteiten te concentreren rond het Museumplein in het centrum. De Parkweg had het nakijken. Alternatieve plannen kwamen er niet en de betrokkenen staken logischerwijs geen gulden of euro meer in de gebouwen.


KLIP EN KLAAR Jos Jacobsen zit 8 oktober al 38 jaar als eigenaar in Café de Slok. ,,Ik zal het nooit vergeten”, begint hij. ,,Wethouder Peerbolte zei het me in 1987 al klip en klaar. ‘Pak jij je krukjes maar op. Het is over’. Met andere woorden, ‘zoek het maar uit’. Ik heb onze gasten toen tijdens mijn verjaardag verteld dat dit de laatste in dit pand wel eens zou kunnen zijn. Het is een wonder dat we hier nog zitten en dat geldt ook voor mijn collega’s.”

,,Wat er nu gebeurt is vervelend, maar op dit moment nodig. Door de nieuwbouw van de eerste twee fases zitten we nu al drie jaar in de rotzooi. Bij een beetje wind word je op het terras zo’n beetje gezandstraald. Onbegrijpelijk ook dat de straat zo lang open moet liggen. Zonlicht hebben we ook niet meer. Ik hoop dat er nog wel een stukje plantsoen overblijft. Ik begrijp dat ze snel met de sloop richting station beginnen. In oktober zelfs al en in november moet de fundering er al liggen. Een schaftkeet of kantoor van sloper Dusseldorp staat er ook al.”


REACTIE DE PATER Wethouder Peter de Pater betreurt het wanneer het persbericht misschien te ‘borstklopperig’ is overkomen.


,,Het is meer een opluchting. Ik woon ongeveer net zolang in Ede als er al onzekerheid bestaat over het gebied. Ede is niet trots, zoals het daar achtergelaten is. De horecamensen verdienen meer dan lof. Knap dat ze het hebben volgehouden. Ik gun het ze als geen ander. De Parkweg verdient een betere bestemming. Extra redenen dus om dingen in orde te maken.”


p Een uitgebreide versie is als premiumartikel te lezen op EdeStad.nl