Afbeelding
Gemeente Ede

Bermen vol bloemen: 'We maaien bewust minder'

EDE De bermen in Ede, ze staan vol bloemen. De een vindt het prachtig, de ander ziet ze liever kort en strak. ,,Als gemeente kiezen we er bewust voor om ze minder te maaien", zegt groenbeheerder Peter van de gemeente Ede.


Is de berm met bloemen niet eigenlijk een berm met onkruid? ,,Onkruid bestaat niet", vindt Peter. Hij legt uit dat wat er in de bermen groeit gewenst is. ,,Het zijn kruiden die we inzaaien bij de aanleg van bermen."

Door de bermen is er meer natuur in de stad en dorpen. Peter: ,,De vele bloemen geven mensen een goed gevoel en het is goed voor de biodiversiteit. Dat houdt in dat het bijvoorbeeld vlinders en insecten aantrekt. Maar ook kleine zoogdieren, zoals muizen, kunnen weer leven van de zaden in de berm. Zo'n bloemrijke berm die goed is voor dieren noemen we ook wel een ecologische berm."

Ecologische bermen zijn niet nieuw in Ede. ,,In 1972 begonnen we al met kleine stukjes. In het begin zijn we gazons langs vijvers en singels in Veldhuizen anders gaan beheren. Dat deden we door ze nog maar twee keer per jaar te maaien. Daarna is men de bermen gaan inzaaien met planten die van nature in Nederland voorkomen", weet de beheerder te vertellen. Hij doet dit werk al veertig jaar.

,,Tegenwoordig werken we eraan om de berm te verschralen", vervolgt hij. ,,Dat betekent dat we de bovenste twintig centimeter zwarte grond weghalen. Die vervangen we door wit zand. Het is de bedoeling dat er daardoor eerder een bloemrijke berm is, met minder gras."

De gemeente maait de bermen twee keer per jaar. ,,De eerste maaironde is in juni en juli", vertelt Peter. ,,Dat doen we in gedeeltes, maar het grootste deel van de bermen blijft staan. We maaien ook bloeiende bermen. Deze komen weer tot bloei en kunnen in de winter blijven staan. Zo kunnen insecten overwinteren." De tweede maaironde is van augustus tot oktober. ,,Ook dan laten we wat stroken staan voor de insecten. Bij het maaien houden we rekening met planten, dieren en de veiligheid van het verkeer."