Afbeelding
Pixabay

Proef aanpak witwassen crimineel geld via dekmantels

EDE Er komt een proef branchegerichte aanpak dekmantels. Daartoe is een motie in Provinciale Staten van Gelderland aangenomen. Doel is te komen tot een aanpak waarmee het witwassen van crimineel geld via dekmantels wordt tegengegaan. Gemeenten worden opgeroepen om zich aan te melden voor de proef. De Edese VVD-fractievoorzitter Bart Omlo vraagt het college of de gemeente Ede zich wil aanmelden voor deelname aan de proef.


Gerard van Wijk


,,In de afgelopen jaren wordt de provincie en ook onze gemeente in toenemende mate geconfronteerd met harde ondermijnende(drugs)criminaliteit. Via diverse dekmantels en financiële (schijn)constructies wordt geld witgewassen. Dit witwassen is vaak een essentiële schakel in het 'bedrijfsproces' van een crimineel en moeten we proberen tegen te gaan”, aldus Omlo.


In Tilburg en Heerlen zou gebleken zijn dat een lokale vergunningsplicht voor risicobranches in combinatie met een Bibob-toetsing en brancheafspraken effectief is om snel (vermoedelijke) witwaspraktijken te beëindigen. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) dateert uit 2003. Doel is dat onder meer gemeenten de integriteit van houders of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen bij het landelijk bureau Bibob.


Gemeente doet aangifte van sabotage onderzoek

WEKEROM De gemeente Ede doet regelmatig onderzoek naar de grondwaterkwaliteit rond stortplaats de Belt in Wekerom. Dit jaar is er op tien locaties het grondwater bemonsterd en geanalyseerd. Bij één van de locaties is een benzine-achtige vloeistof in de bemonsteringsput gegoten. Hierdoor is plaatselijk het grondwater verontreinigd. De gevolgen zijn beperkt gebleven tot het grondwater direct rond de peilbuis. Omdat er vermoedelijk sprake is van opzet en poging tot sabotage doet de gemeente aangifte van dit milieudelict.


Traumaheli naar Lunteren voor ongeval met scooter

LUNTEREN Op de kruising van de Meulunterse Engweg met de Engweg is vrijdagavond rond 19.30 uur en scooterrijder gewond geraakt.


Het slachtoffer botste met zijn scooter frontaal op een hek van een weiland. Vanwege de ernst van de verwondingen werd ook een traumahelikopter opgeroepen. Een voorbijganger trof de scooterrijder aan, die op dat moment niet aanspreekbaar was. De trauma-arts heeft de ambulancemedewerkers geassisteerd met het stabiliseren van het slachtoffer die vervolgens voor verder onderzoek is overgebracht naar het ziekenhuis.