Bertus Beukhof is in besloten kring gecremeerd.
Bertus Beukhof is in besloten kring gecremeerd. Henny Jansen

In Memoriam: Bertus Beukhof

EDE Bij voetbalvereniging Ede/Victoria werd vorige week zaterdag nog gesproken over het organiseren van een intern voetbaltoernooitje. Daarbij werd met een gekke bek opgemerkt dat er gespeeld zou worden om de Bertus Beukhof Cup. Beukhof zelf reageerde met de opmerking: ,,Ik ben toch nog niet dood.’’ In de nacht van 30 juni is Bertus Beukhof plotseling in zijn slaap op 61-jarige leeftijd overleden.


Dat er in de toekomst een toernooi gespeeld gaat worden met Bertus Beukhof als naamgever, kan haast niet missen. Het zou een eerbetoon zijn aan de Edenaar, die ontzettend veel heeft betekend voor Ede/Victoria, en haar voorganger voetbalvereniging Ede. Dat bleek ook al direct uit de grote opkomst op dinsdagavond in de voetbalkantine, waar stilgestaan werd bij het overlijden.


,,Bertus was een brombeer. Hij had een hart van goud en was een echte clubman, met 200 procent inzet." Zo typeerde Anja van Druten Beukhof, die van origine metselaar was. Van Druten maakte Beukhof al bij Ede mee. Daar was hij scheidsrechter, leider en grensrechter. Bij de traditionele Oliebollen Cup zorgde Beukhof tussendoor voor de flesjes apfelkorn.


Dat Bertus zich nooit liet ompraten en zich ook als scheidsrechter aan de regels hield, bracht hem weleens in moeilijkheden. Bij een wedstrijd tussen de veteranen van VV Ede en BVH bijvoorbeeld. Ede leidde kort voor tijd riant met 3-1. De sfeer was verrassend gemoedelijk en de Arnhemmers stelden voor maar vast af te fluiten en een biertje te gaan drinken. Beukhof ging niet akkoord. 'Negentig minuten zijn negentig minuten'. BVH kwam op 3-2 en even later op 3-3. De bezoekers maakten de scheidsrechter met fysieke dreigementen duidelijk dat affluiten er nu niet meer bij was. Even later bewoog de leidsman zich schoorvoetend richting hoek van het veld, floot af en sprintte richting kleedkamer..


Toen Ede fuseerde met Victoria’83, ging Beukhof ook mee. Ook hier had hij het naar zijn zin en verrichtte heel veel vrijwilligerswerk. Zo was Beukhof betrokken bij de kantine-inkopen, draaide bardiensten en stond altijd klaar als er een klusje verricht moest worden. Elke zaterdagmorgen dat er gevoetbald werd, opende Bertus Beukhof om 8.00 uur de kantine.


Bertus Beukhof liet zich ook geregeld in het uitgaanscircuit zien. Vooral in zijn geliefde Ede-Zuid, maar ook in het centrum. Zo kwam hij al 38 jaar in zijn favoriete Café de Slok aan de Parkweg. Het liefst met een biertje aan de bar, de klaverjastafel, bij het biljart of achter de fruitautomaat.


Naast zijn moeder, broer en zuster, gaan de leden van Ede/Victoria Bertus Beukhof enorm missen. Als Bertus op zaterdagmorgen zijn kantinedienst had gedraaid, ging hij daarna altijd op zijn vaste plaats aan de bar zitten. Die kruk zal voortaan leeg blijven.

Bertus Beukhof is in besloten kring gecremeerd.


Wim van Kessel
Henny Jansen