Rick den Hartog geeft zijn karters Owen Dudok van Heel en Jamy van den Berg uitleg.
Rick den Hartog geeft zijn karters Owen Dudok van Heel en Jamy van den Berg uitleg. Planet Awesome Nijmegen

'Kartsport aantrekkelijker maken'

Rick den Hartog draagt kennis graag over

EDE De plannen om via een ‘Race Academy’ de kartsport nog toegankelijker te maken lagen al een jaar klaar. De Edese Rick den Hartog wist een raceteam van de grond te tillen.


Eip Janssen

,,Dat is prima gelukt. Via mijn kartteam kregen jeugdige kart-talenten uit deze omgeving (Ede en Veenendaal, red.) de kans zich te bewijzen tijdens het Nederlands Kampioenschap Huurkarts”, steekt de leermeester van wal. Rick den Hartog begeleidde de jonge enthousiaste karters tijdens hun eerste zoektocht.


,,Dat was niet alleen leuk maar ook heel leerzaam. Mijn opgedane kennis overbrengen is een, maar dan zien hoe ze dat omzetten in de training en races is twee. Waarom ik dat doe? Dat is simpel samen te vatten. Ik heb als uitgangspunten gekozen: De kartsport moet toegankelijk zijn voor de jeugd. Want: hoe begin je eigenlijk in de kartsport? Wat heb je nodig? Welke races kan je rijden en waar kan je trainen? Vragen die nergens eenduidig beantwoord worden”, gaat de 20-jarige eigenaar van Den Hartog Racingteam verder.


AVONTUUR Om alle vragen te vereenvoudigen maakt Den Hartog Racing na een jaar de volgende stap. ,,Ik begin een nieuw avontuur. Een landelijke Race Academy voor beginnende jeugd. Met of zonder ervaring, jongen of meisje, 10 of 16 jaar oud: iedereen tot 18 jaar die wil racen is bij ons welkom.”

Rick den Hartog heeft precies in beeld hoe hij dat wil bereiken. Eigenlijk net zoals hij zelf tijdens kartraces de hoogst mogelijke positie wil innemen. ,,Je kunt het omschrijven als vooruitdenken. In een kartrace heb je een bepaalde strategie maar je neemt ook mee wat een concurrent mogelijk gaat doen. In dit geval, de landelijke Race Academy, neem ik het eerste aspect als uitgangspunt. Hoe wil en denk ik de kartjeugd het beste op weg te kunnen helpen”, stelt de Edenaar optimistisch vast.

UNIEK Hij heeft daarvoor een paar uitgangspunten geformuleerd. ,,We richten ons op kinderen die een droom hebben, maar (nog) niet weten dat deze droom op deze basis werkelijkheid kan worden. Door middel van een maandelijks abonnement kunnen deelnemers drie lessen per maand volgen voor één van de voordeligste tarieven in Nederland. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om ons onbeperkt vragen te stellen over de kartsport. Hiermee worden wij een naar ik verwacht een gigantische kweekvijver van jonge talenten die ontzettend graag een racecarrière willen beginnen”, is de oprichter zeker.

Gedurende deze Race Academy kunnen deelnemers zelf bepalen waar en wanneer ze trainen. ,,Dit echt uniek in Nederland! Het aanbod start met kartbanen in Apeldoorn, Enschede, Nijmegen, Breda en Tilburg. Tijdens deze trainingen wordt theorie met vooral veel praktijk afgewisseld. Die afwisseling tussen theorie en praktijk moet er uiteindelijk toe leiden dat zij zich kunnen meten met andere karters.” Meer info: www.denhartogracing.com. Mailen: info@denhartogracing.com


p Lees het volledige interview als premium-verhaal op EdeStad.nl