Het terrein waar zonneveld Nergena zou moeten komen
Het terrein waar zonneveld Nergena zou moeten komen Erik Wesselius

Gemeenteraad komt er niet uit: prullenbak dreigt

p 1

Staken de stemmen weer dan kan het voorstel naar de prullenbak worden verwezen. En komt er naar alle waarschijnlijkheid ook niets terecht van het streven in de gemeente Ede meer duurzame energie op te wekken.

De voorstemmers wijzen hier op, zeggen dat het voorstel past in de lange termijn doelstellingen en stellen dat ,,als het gaat om zonnevelden een mooier project in de gemeente dan dit niet denkbaar is.” De voorstemmers zijn GroenLinks, D66, Gemeente Belangen, VVD, ChristenUnie en PvdA.

De tegenstanders stellen dat het gaat om ,,niet minder dan 62 voetbalvelden.” Er zou sprake zijn van controversiële belangen, het plan zou in strijd zijn met de filosofie over de duurzame voedselproductie van FoodValley en een zonneveld op kostbare landbouwgrond is onverstandig. Er werden niet minder dan 135 zienswijzen ingediend, afkomstig van 66 adressen. Daar waren bezwaarmakers uit de naaste omgeving bij, maar ook mensen uit Utrecht, Veenendaal, Harskamp, Ede, Doorwerth en Oosterbeek.

Recent werd bekend dat het project voor subsidie in aanmerking komt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Daarmee komt 450.000 euro vrij voor wetenschappelijk onderzoek. Daar zou de buurman blij mee zijn. Dat is namelijk de Wageningen Universiteit. De soap duurt, wat de raad betreft, nog even voort.

(Foto: Erik Wesselius)