Afbeelding
Handhaving Ede

Relatief veel coronaboetes uitgedeeld

EDE In de gemeente Ede zijn de afgelopen periode 238 coronaboetes uitgedeeld door boa’s/handhavers. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur in samenwerking met LocalFocus. Daarmee zijn er zowel in absolute aantallen als procentueel in de gemeente Ede ruim meer coronaboetes uitgeschreven dan in omliggende plaatsen, al heeft niet iedere gemeente gereageerd.


In de gemeente Ede zijn in totaal 29 boa's actief, die dus gezamenlijk 238 coronaboetes uitgeschreven. Daarnaast werden ook andere middelen ingezet, zoals spotters, de inzet van tijdelijke toezichthouders, camera-toezicht en er was een meldkamer waar meldingen van burgers binnen kwamen.

Het verschilt nogal per gemeente hoe groot de kans is dat je van een van hun handhavers een ‘coronaboete’ krijgt. In de gemeente Arnhem werden 201 coronaboetes uitgedeeld, in de gemeente Barneveld 63 en in de gemeente Wageningen 11. In bijvoorbeeld Nijkerk en Leusden was het aantal boetes 0. De gemeenten Renkum, Veenendaal, Renswoude en Scherpenzeel hebben niet gereageerd op de enquête.


Ruud Kuin van de BOA Bond vindt de grote verschillen tussen gemeenten ‘slecht voor het draagvlak en het rechtsgevoel’. Hij ziet daar een taak voor minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Die zou volgens hem ‘stringent (..) moeten sturen’ op een eenduidige aanpak. ,,Dit is ook voor de boa’s lastig werken en lastig uit te leggen”, aldus Kuin.