Hillie Andries (links) past op dinsdag op viervoeter Kellie van baasje Tonnie Hogendoorn.
Hillie Andries (links) past op dinsdag op viervoeter Kellie van baasje Tonnie Hogendoorn. Ted Walker

'Wel de lusten, niet de lasten'

Via stichting op andermans hond passen

Barry Wensink

EDE Stichting OOPOEH – Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier - zet zich in voor een actiever leven voor senioren en een leuker leven voor honden. Tegelijkertijd hebben baasjes een betrouwbare oppas. In Ede past Hillie Andries (71) op dinsdag op viervoeter Kellie van baasje Tonnie Hogendoorn en dat vindt ze geweldig. ,,Als OOPOEH heb je wel de lusten, maar niet de lasten."

Ellen Groneman, zakelijk directeur van de in Amsterdam gevestigde stichting, legt uit wat het idee achter het concept is. ,,Baasjes zoeken vaak een vertrouwde oppas voor hun hond. Senioren willen graag de gezelligheid van een dier, maar niet de continue zorg. Koppel die twee aan elkaar en iedereen is blij." OOPOEH is met name 'sterk' in de randstad, maar zet zich in om dat gebied te vergroten. ,,In grote steden bieden met name baasjes zich aan. Op zich logisch, want daar zijn naar verhouding veel meer werkenden." Elders in het land is het omgekeerde vaak het geval: veel OOPOEH's die zich melden en minder baasjes. ,,We proberen dat natuurlijk zoveel mogelijk in evenwicht te krijgen", legt Groneman uit.


PLAATSGENOOT Terug naar Ede waar baasje Tonnie Hogendoorn blij is dat ze een beroep kan doen op haar plaatsgenoot. ,,Ik zocht een vaste oppas voor dinsdag, omdat ik dan meestal ga golfen. Via de stichting kwamen Hillie en ik in contact met elkaar en dat klikte direct. Ze is gek op mijn hond en het is mooi om dat te zien. Als ik bij haar de straat inrij, begint Kellie al te piepen." Hillie Andries kiest er bewust voor om zelf geen hond aan te schaffen. ,,Om de twee maanden ben ik een week in Frankrijk bij mijn dochter. Dat wil ik een hond niet aandoen." Ze hoorde via een vriendin van het bestaan van de stichting. ,,Ik ben alleenstaande en zocht een manier van beweging. In m'n eentje gaan wandelen, zag ik niet zitten." Ze schreef zich in via de website www.oopoeh.nl en kreeg al snel contact met iemand uit Veenendaal. ,,Dat werd geen succes, maar met Tonnie en Kellie klikt het enorm", legt Hillie Andries uit. Al anderhalf jaar komt de viervoeter wekelijks bij haar over de vloer. Info: www.oopoeh.nl


p Lees het volledige interview als premium-verhaal op EdeStad.nl.