Jan Groenendijk en Ester van Muijen leveren prima commentaar op de partijen.
Jan Groenendijk en Ester van Muijen leveren prima commentaar op de partijen. Eip Janssen

Dammen tegen wereldkampioen

‘Regiodammer zet kampioen voet dwars’

EDE Viervoudig wereldkampioen dammen Alexander Schwarzman heeft zaterdag (4 juli) een unieke gebeurtenis in de damwereld niet met de beoogde zeventig procent score kunnen bekronen.


Eip Janssen

Vanaf 12.00 uur speelde de wereldkampioen online tegen veertig sterke dammers die vanuit alle delen van de wereld waren ingelogd. Uiteindelijk stokte de score bij 67,5% (20 winstpartijen, 14 remises en zes verlies partijen, red.) Je zou kunnen zeggen een winstpartij te weinig. En juist de Barnevelder Evert van de Pol speelde remise. De DES Lunteren/BDSV Barneveld speler wist na een urenlang spel de viervoudige wereldkampioen op remise te houden. Zijn clubgenoot Bram Cysouw en de derde DES Lunteren speler Marinus Willemsen verloren.


REMISE Barnevelder Evert van de Pol heeft genoten van de damsimultaan. ,,Schwarzman wilde me in de opening klemzetten. Dat mislukte en daarna keerden de kansen. Maar uiteindelijk werd het remise. Een hele mooie leuke partij waarbij ik zijn vindingrijkheid om binnen luttele seconden een goede zet te vinden erg waardeer”, reageerde de bij DES Lunteren en BDSV (Barneveld) spelende dammer. ,,Ik ben een liefhebber van de damsport. Liever remise na een mooie partij dan winst na een blunder van een tegenstander is mijn credo in dit soort sessies. Ook een compliment aan de organisatoren. Het was prima geregeld.”

In een tot een heuse studio omgebouwde Edese woonkamer is het zaterdagmorgen even stressen om alle verbindingen te regelen. Hans Buurman (Cinematografie/Fotografie) blijft met zijn aanwezige collega’s rustig. ,,We hebben alles uitgetest maar soms loopt een streaming toch weer even anders als gepland.”

,,Ik heb uit een grote lijst van aanmeldingen veertig dammers uit alle windstreken van de wereld geselecteerd. De kunst was om wereldkampioen Alexander Schwarzman voldoende tegenstand te geven. Maar ook, en dat was voor mij een belangrijk doel jeugdspelers te laten ruiken aan het grote werk. Uiteindelijk is het gelukt alle werelddelen erbij te betrekken. Spelers van China tot Brazilië en van Mongolië tot Estland testten de damkennis van Schwarzman. Een mooi en uniek dam evenement dus: Alexander Schwarzman vs the world! Maar uiteraard ook Nederland hebben zich kunnen uitleven”, laat organisator Matthias de Kruijf na afloop van de vijf uur durende sessie weten.


PROMOTIE Vijf damuren die voorbijvliegen op internet maar ook in de Edese huiskamer. ,,Gemiddeld hebben er vijfhonderd mensen naar onze uitzending gekeken. Ongeveer 125 mensen hebben meegedaan aan de chatsessie. De commentaren zijn best goed. Ik denk dat we erin geslaagd zijn met beperkte middelen maar veel enthousiasme de damsport te promoten”, gaat Barnevelder De Kruijf verder. Maar het succes is ook te danken aan het tweetalige begeleidende deskundige commentaar wat de simultaanseance voor de niet dam deskundige levendig maakt.

p        [Lees het complete verhaal inclusief een reactie van de wereldkampioen op EdeStad.nl

Afbeelding
Organisator Matthias de Kruijf instrueert het presentatie duo.
Organisator Matthias de Kruijf instrueert het presentatie duo Jan Groenendijk en Ester van Muijen.
Matthias: Als de techniek maar meewerkt.