Patiënten hebben vorig jaar gemiddeld 23 dagen doorgebracht in het hospice aan de Platteelhof in Ede.
Patiënten hebben vorig jaar gemiddeld 23 dagen doorgebracht in het hospice aan de Platteelhof in Ede. Fred van de Heetkamp

'Fijn dat er een hospice is'

Zorg voor mensen in laatste levensfase

EDE Hospice Ede De Olijftak biedt terminale zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven. In een huiselijke omgeving kunnen zij zich, samen met hun naasten, op hun eigen wijze voorbereiden op het naderend afscheid. In het pand aan de Platteelhof 3, naast zorgcentrum Bethanie, is het de laatste maanden extra oppassen. ,,Ik moet er niet aan denken dat corona ons huis binnenkomt", aldus verpleegkundige en coördinator Lia van Laar.


Barry Wensink

Drie jaar werkt Van Laar bij De Olijftak en ze noemt het ,,dankbaar werk waarin je echt het verschil voor mensen kunt maken." Op het moment dat een arts / specialist duidelijk maakt dat de patiënt nog maximaal drie maanden te leven heeft, komt mogelijk een hospice in beeld. ,,Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken, maar we gaan uit van de indicatie. Er is regelmatig overleg met de patiënt en andere betrokkenen." Van Laar geeft verder aan dat patiënten in 2019 gemiddeld 23 dagen in het hospice in Ede door hebben gebracht.

,,In totaal waren er vorig jaar 72 opnames. Bij vier personen stabiliseerde de situatie zich en dan moeten ze gaan nadenken over een andere plek." Uitzonderingen zijn er ook, want een persoon verbleef vorig jaar zes maanden in het hospice. ,,Er was sprake van een dalende lijn van de gezondheidssituatie en dan is er vaak toestemming om langer te blijven." Een belangrijke reden om de laatste levensfase in een hospice door te brengen en niet in het eigen huis, kan te maken hebben met de hoge belasting van de naaste(n). ,,Ze mogen helpen, maar hoeven dat niet." Tijdens de opnamedag wordt duidelijk gemaakt dat met domeinen wordt gewerkt om een beeld te krijgen van de gehele mens en zijn/haar netwerk.

Zo wordt gesproken over de woon/leefsituatie, waarin aan de orde komt dat eigen spullen mee mogen worden genomen. Ook is er een spiritueel domein (,,waar put de cliënt kracht uit"), worden over en weer verwachtingen uitgesproken en is er een fysiek domein (,,hoe voelt iemand zich"). Er is ook een psychisch domein en zelfs de stervensfase wordt doorgesproken.


p Lees het volledige interview als premium-verhaal op EdeStad.nl.

Een deel van de huiskamer van het hospice in Ede.