Kinderen (en hun ouders) kunnen via een app een speurtocht volgen. Stichting Fantasieland biedt het aan als alternatief voor het normale programma.
Kinderen (en hun ouders) kunnen via een app een speurtocht volgen. Stichting Fantasieland biedt het aan als alternatief voor het normale programma. Samendrie

Twintig jaar Fantasieland

'Geen spelweek, maar speurtocht via een app'

Barry Wensink

EDE Fantasieland, jaarlijks in de laatste week van de zomervakantie, gaat vanwege corona niet door. De organisatie laat de kids niet in de kou staan en komt met een alternatief. ,,We hebben een gratis app gelanceerd voor een speurtocht. Onderweg komen de deelnemers opdrachten tegen die te maken hebben met twintig jaar Fantasieland", zegt John van Erd.

Kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud kunnen tegen betaling van een paar tientjes vier dagen genieten van tal van activiteiten. Al twintig jaar is dat het geval in Ede. In dit bijzondere jaar komt het er niet van. ,,Heel erg jammer", meent Van Erd. Hij is sinds 2008 bij Fantasieland betrokken en werd na een jaar voorzitter van de stichting. ,,Het begon destijds met vijftig kinderen en tegenwoordig zitten we op zo'n duizend." Al in januari wordt begonnen met de voorbereidingen.


REGELEN ,,Denk bijvoorbeeld aan sponsoren en vrijwilligers regelen. We hebben meerdere kernteams en de mensen daarin nemen allemaal werkzaamheden voor hun rekening." Er komt dan ook veel bij kijken, waaronder de aanschaf van spijkers en het afvoeren van pallets waarmee hutten zijn gebouwd. Ook zijn mensen nodig die voor de veiligheid zorgen en decors opbouwen. Dit jaar zou een jubileumeditie worden, maar corona gooide roet in het eten. ,,We zagen het aankomen, maar hebben de beslissing pas half juni genomen. Door lang te wachten hoopten we dat het wellicht toch door zou kunnen gaan, maar dat was niet verantwoord." Toen de stichting het besluit wereldkundig maakte, leverde dat veel reacties op. ,,Kinderen en hun ouders vinden het jammer, maar begrijpen het wel." Ook de pakweg 165 vrijwilligers balen.


ALTERNATIEF ,,Het is een domper, maar tijdens een online overleg werd direct duidelijk dat we met een alternatief wilden komen. Er is vijftien man mee aan de slag gegaan en het is gelukt." Op ieder gewenst moment kunnen kinderen, bijvoorbeeld met hun ouders, de route lopen. ,,De app is thuis al te downloaden en onderweg is geen Wifi nodig. Info: www.fantasieland.eu/reis


p Lees het volledige interview als premium-verhaal op EdeStad.nl.