Lieke de Ruyter de Wildt op de tweede etage van Cultura Ede. foto: Ted Walker
Lieke de Ruyter de Wildt op de tweede etage van Cultura Ede. foto: Ted Walker

Historisch Museum organiseert workshop

'Geschiedenis van Ede ook interessant voor kinderen'

EDE De geschiedenis van Ede naar buiten brengen en leefbaar houden. Dat is in een notendop het doel van de vrijwilligers en een vaste medewerkers van Het Historisch Museum Ede. Het museum was jarenlang gevestigd in het oude stationsgebouw van station Ede Centrum, maar is nu alweer enkele jaren gevestigd op de tweede etage van Cultura aan de Molenstraat in Ede.


Ted Walker

‘Cultura Erfgoed’. Zo heet het samenwerkingsverband tussen meerdere erfgoedorganisaties in Ede. ,,Op de tweede etage van Cultura is een kleine, doorlopende expositie over Ede ingericht’’, vertelt Lieke de Ruyter de Wildt van het museum. ,,Maar ons doel is om veel meer naar buiten te gaan treden om daar vaker exposities te gaan houden. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen in contact komt met de geschiedenis van Ede.’’

Die geschiedenis is volgens De Ruyter de Wildt boeiend. ,,Ede wordt vaak gezien als een boerendorp, of beter: een uit de kluiten gewassen dorp. En dat is het echt niet meer. De hele ontwikkeling van een boerendorp naar wat het nu is, is heel interessant. Neem bijvoorbeeld station Ede-Wageningen. Dat heeft een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van onze gemeente. Doordat het station werd aangelegd kon bijvoorbeeld de Enka zich in ons dorp vestigen. Ook voor de aanleg van de kazerneterreinen heeft het station een doorslaggevende rol gespeeld. En dat zijn zo twee zaken die Ede veel gebracht hebben. Hier draait onze aankomende expositie in oktober ook om. De geografische ontwikkeling en groei van Ede, waarin het station stiekem een grote rol gespeeld heeft."


KINDEREN De geschiedenis van Ede lijkt vooral interessant voor volwassenen. Maar ook voor kinderen zijn de medewerkers actief. ,,Ja dat klopt’’, reageert De Ruyter de Wildt. ,,Dat doen we heel laagdrempelig door middel van workshops. Zo hebben we onlangs geknutseld met materialen die op de Enka werden gemaakt, en met een andere groep hebben we houtskooltekeningen gemaakt met een knipoog naar de verzameling van Irene Kröller-Müller en het cultureel erfgoed."

Tijdens deze zomervakantie vindt de workshop ‘Vlieger je mee’ plaats op 10, 11 en 12 augustus. ,,We gaan dit keer een vlieger maken’’, vertelt De Ruyter de Wildt. ,,Vliegen staat voor vrijheid en het past goed in de huidige tijd omdat het een buiten activiteit is. De workshops zijn van 10.00 uur tot 11.00 uur en kosten 2,50 euro per kind. Aanmelden is verplicht en kan via de website van Cultura. En wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt’’, zegt De Ruyter de Wildt.


BESTUURSLEDEN GEZOCHT Om over de geschiedenis van Ede te kunnen blijven vertellen is Het Historisch Museum Ede op zoek naar nieuwe bestuursleden. ,,Zowel onze voorzitter als de secretaris hebben hun termijn erop zitten'', legt De Ruyter de Wildt uit. ,,We zijn op zoek naar enthousiaste Edenaderen die ongeveer vier uur in de week beschikbaar zijn en hopen die via deze weg te bereiken'', zegt Lieke de Ruyter de Wildt tot besluit.