Nummer vijf Jaap van Lagen
Nummer vijf Jaap van Lagen Porsche AG / hoch zwei

Jaap van Lagen vijfde op Silverstone

Jaap van Lagen vijfde op Silverstone

EDE Samen met zijn team Fach Auto Tech heeft Jaap van Lagen de zo vurig gewenste stap voorwaarts kunnen maken. De basis werd gelegd tijdens een test op Spa-Francorchamps. Het resultaat volgde drie dagen later met een vijfde plaats tijdens de vierde ronde van de Porsche Supercup op Silverstone. ,,En er is nog meer uit te halen.”Een lekke band, mislukte kwalificatie, van de baan worden gereden door een concurrent. Het zat het Zwitserse Fach Auto Tech en Jaap van Lagen nog bepaald niet mee dit (compacte) raceseizoen. De testdag op de spectaculaire baan in de Ardennen kwam daarom als geroepen.


De rode draad tijdens deze dag vormde het spelen met de bandenspanning in de 2020 Michelin slicks. Hoe krijg je het brede en plakkerige racerubber op de juiste bedrijfstemperatuur en hoe houd je dit een race lang constant. ,,We hebben dingen uitgeprobeerd en in één dag heel veel geleerd”, vertelt de ervaren Edenaar.

Spa-Francorchamps bleek daarbij een perfecte testlocatie. De mix van snelle en langzame bochten, het hoogteverschil en de hoge snelheden stellen zowel de 485 pk sterke Porsche GT3 Cup als het racerubber flink op de proef. ,,Omdat ik al heel wat kilometers heb liggen op Spa, kan ik makkelijker beoordelen wat werkt en niet werkt.”

De nieuwe detailkennis werd meteen met resultaat ingezet tijdens de vrije training: Jaap van Lagen noteerde een ijzersterke derde tijd. Ook tijdens de kwalificatie mengde de rijder van Fach Auto Tech zich in de strijd om de pole position. Op slechts iets meer dan een halve tel van de snelste rijder bemachtigde de Edenaar zich een plek op de tweede start rij: P4.


Na een bliksemstart in de race over dertien ronden leek zijn nummer 5 Porsche op weg naar plek drie, totdat Porsche junior Jaxon Evans, Van Lagen naar buiten dreef. ,,Ik moest van het gas af, viel terug naar plaats zes, maar kon een bocht later mijn oude teamgenoot Ayhancan Guven in een foutje dwingen door heel laat te remmen. Hij probeerde het ook, maar ging te wijd.”

In de resterende elf ronden volgde een zinderende strijd tussen kampioenschapleider Dylan Pereira en de voormalig Wekerommer om de vijfde plaats. Maar wat de Luxemburger ook probeerde, hij kwam niet langs de Nederlandse routinier.,,M’n auto was heel goed vandaag. Alleen in de laatste ronden liep de bandenspanning net iets te hoog op. Omdat de grip dan wegvalt, moest ik soms een beetje verdedigen.”

En dat deed Jaap van Lagen vakkundig, zodat hij met een prachtige vijfde plaats zowel het team als zichzelf loon naar werken bezorgde. ,,Ik ben heel blij voor het team. We hebben de laatste weken echt hard gewerkt om de achterstand in te lopen en vandaag heb ik kunnen laten zien dat we weer voorin mee kunnen.”