Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. ARJAN VAN BRUGGEN NETHERLANDS

'Ik mag oma zelfs knuffelen'

Deze tijd is traumatiserend, ik zal het maar ronduit zo zeggen. In mijn jeugd was ik constant op mijn hoede, altijd alert op gevaar. Langzaamaan ben ik daarvan losgekomen. Je wordt volwassen, bouwt ondernemingen op, studeert, leert mensen vertrouwen en draait het negatieve om in het positieve.

Gaandeweg draag je bij aan de maatschappij. Want de maatschappij, dat ben jij, zegt een campagne. En dat is ook zo.


KNUFFELEN Maar nu, ik merk aan mezelf dat het langzaamaan weer de verkeerde kant op gaat. We dansen om elkaar heen zonder het elkaar te zeggen. Bang als we zijn om elkaar te besmetten. We zorgen dan voor elkaar, zo heet het. En dat moet ook. Maar in de praktijk zie ik zoveel zaken die niet kloppen. Als onze dochter na maanden spontaan oma in de armen vliegt, voor het eerst, dan klopt er iets niet. ,,Ik mag oma zelfs knuffelen", zegt ze. Ja, kind, gelukkig maar. Maar de rest, het klopt niet. Het klopt niet. We kunnen dat niet vaak genoeg zeggen.


TRAUMA In plaats van te spreken over dit trauma wat zich de samenleving ingraaft, maakt de media misbaar over mondkapjes. De media hitst op, juist de serieuze media. Ze zegt dat ‘de algemene opinie’ kantelt. Terwijl ik geen mens op straat met een mondkapje zie lopen. Wat is die vermeende algemene opinie dan waard? Nee, het is de media die zaken agendeert. Eerst waren het de basisscholen die moesten sluiten. Toen waren het de kerken en koren die niet mochten zingen. En nu worden het de mondkapjes waarmee we straks bekapt worden. Nog meer afstand scheppen, is het doel.


De recente opleving van het virus komt door situaties waarin mensen niet genoeg afstand houden en meestal in thuissituaties. Ook in de grote steden is dat het geval. De basisregels zijn fysieke afstand houden, bij klachten thuisblijven, handen wassen.


GEKLETS Duizenden kerken komen ondertussen al wekenlang zingend samen. De basisscholen zijn open geweest. En we zien daarvan geen toenamen van besmettingen. Herinneren we ons nog de uitgebreide berichtgeving over dit vermeende gevaar? Als er straks een besmettingshaard gekoppeld wordt aan een kerk duikt de media er weer bovenop. We zijn overgeleverd aan de terreur van de angst en de kortzichtige gevoeligheid van praatprogramma's voor zogenaamd opiniërend nieuws.


Laten we alsjeblieft gewoon de basisregels volgen en verder niets. De zaak uitzitten en de situatie zo normaal mogelijk houden.


Mens, durf te leven, ik durf het bijna niet meer te zeggen.