'We kunnen de drukte niet aan'

p voorpagina

Gerard van Wijk

Exacte aantallen heeft Van der Eerden niet paraat, aangezien vrijwel de gehele afdeling sales & ticketing op vakantie is. Maar duidelijk is dat het gemiddeld aantal bezoekers van de afgelopen tien jaar, 350.000 jaarlijks, dit jaar niet wordt gehaald. Tickets dienen online te worden gekocht, met datum en tijdvak. Maximaal acht personen, geen grote groepen. In augustus is het museum ook op maandag geopend.

De Museumvereniging schat in dat ongeveer honderd musea door de coronamaatregelen niet zullen overleven. Dergelijke geluiden worden in de gemeente Ede niet gehoord. ,,Het loopt lekker door, we worden platgebeld”, zegt Piet Moerman van Passiflora Vlindertuin in de Harskamp. ,,We kunnen de drukte eigenlijk niet aan. Bij mooi weer komen er 250 tot 300 bezoekers, bij slechter weer kunnen 200 mensen worden toegelaten. Als het zo blijft zijn we dik tevreden.”


BETER Ook Jelly Gribnau van het Tegelmuseum in Otterlo laat weten ,,dat het heel goed loopt, beter dan vorig jaar juli. Gezien de omstandigheden klagen we niet.” Het museum was gesloten van 15 maart tot 2 juni. ,,Komt er weer een lockdown, dan wordt het moeilijk.” Er hoeft niet meer te worden gereserveerd; er zijn elf zalen met maximaal zes mensen per zaal, alleen de koffiekamer is gesloten.

,,Niet onaardig”, beoordeelt Riet Beaujean van het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom de toeloop. Er geldt een maximaal aantal bezoekers van 60. Sinds 6 juli is dit museum weer geopend. ,,We zijn van het weer afhankelijk, maar het is altijd de moeite waard. Muziek, daar word je immers vrolijk van.”

Het verbouwde Museum Lunteren heeft 1 juli de deur geopend, met drie wisselexposities. Het Platform Militaire Historie Ede benut de komende zomermaand met voornamelijk buitenactiviteiten, zoals rondleidingen op de voormalige kazerneterreinen.

Een verhaal apart is het Historisch Museum Ede, sinds enige jaren gehuisvest in Cultura. ,,Wij hebben geen eigen pand meer en Cultura wordt verbouwd”, laat Yett van Omme weten. ,,Het erfgoed is niet bereikbaar, alleen op afspraak gaan we open voor een rondleiding. We hebben alleen wisselexposities. De ruimte is niet ideaal als expositieruimte, laten we zeggen dat het anders is.”

Er wordt, zoveel is duidelijk, gehoopt op betere tijden.