Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Arjan van Bruggen

Een kind is ons gegeven

21 december 2020 om 15:27

Want een Kind is ons geboren, beloofde Jesaja lang geleden. Later kwam kindeke Jezus. Nog later is nu. Kinderen vragen onze aandacht.


Ik respecteer hen die ons leiden. Maar kinderen delven het onderspit. Gezonde mensen klagen, ondernemers roepen, zieken kermen. Kinderen krullen zich om alle omstandigheden heen, flexibel als ze zijn. Ook nu met de tweede basisschoolsluiting. Wassen volwassenen hun handen in onschuld?


TEKORT Wij schieten tekort. Denken dat je met af en toe een persconferentie en steeds dezelfde clichés (handen 'stuk' wassen) gedrag kunt beïnvloeden, is naïef. De communicatie over het gewenste gedrag is te weinig en te slecht. Veel mensen begrijpen niet hoe te handelen. Zoals in gezelschap vertellen dat ze ‘morgen’ worden getest. Dat ze een fout maken, hebben ze niet door (blijf thuis).


Onze tekortkomingen ontaarden in paniek en verkramping. Het schaadt kinderen. Zij dragen niet bij aan de virusverspreiding. Het brengen en halen op school wel. Dat het effect hiervan relatief klein is, werd en wordt niet rationeel afgezet tegen de oplopende schade aan kinderen.


ANEKDOTES De minister van Onderwijs geeft veel interviews om zijn instemming met deze kindermaatregel te verdedigen. Hij is boos op mensen die het coronavirus onzin vinden en vertelt van ervaringen in het ziekenhuis. Daarmee schaart hij tegenstanders van de kindermaatregel bij de corona-ontkenners. Hij verdedigt zijn maatregel met anekdotes. Dat duidt op het ontbreken van rationele onderbouwing.


KABINETSCRISIS Wat betekent het als Jezus zegt, laat de kinderen tot Mij komen? Dat heeft niet alleen met bekering te maken. Volwassenen werden op hun plaats gezet.

Deze kindermaatregel was een kabinetscrisis waard geweest. Kinderen gebruiken om anderen te sturen en tegelijk het kindbelang schaden, heet misbruik. Artikel 3 van het Verdrag voor de Rechten van het Kind: ‘Het kind eerst. Als er iets geregeld wordt voor een kind, moet altijd eerst gekeken worden naar wat voor dat kind goed is’.


SCHOLEN OPEN Dit cynische beleid had ik niet verwacht. Naïef, gezien de affaire met de belastingtoeslagen. Als het op macht aankomt, delven kinderen altijd het onderspit. Kinderen protesteren niet. Dat zullen volwassenen moeten doen.


Schoolbesturen, schrijf die brief aan het kabinet. Ouders, mail die Tweede Kamerleden en kom op voor je kinderen. De scholen weer open op 4 januari. Kinderen zijn geen verdedigingsmiddel in een oorlog van volwassenen.


Jezus wijst de weg in onze beestenstal. Zalig kerstfeest.