Ook voor kerken en geloofsgemeenschappen was 2020 een bijzonder jaar.
Ook voor kerken en geloofsgemeenschappen was 2020 een bijzonder jaar. Archief

‘Corona laat panelen schuiven'

21 december 2020 om 10:18

Dominees wijzen op positieve ontwikkelingen

EDE Een bijzonder jaar in meerdere opzichten. Voor de kerken en geloofsgemeenschappen is dat niet anders. Bovendien ontvangt ‘gelovig Nederland’ regelmatig negatieve reacties, omdat kerken, onder voorwaarden, open mogen blijven waar andere gebouwen gesloten worden. Tijd om dominees etc. te vragen naar positieve ontwikkelingen. ,,Een virus als corona zet ons weer met beide benen op de grond.”

Barry Wensink

,,Tel je zegeningen en kijk wat er nog wel mogelijk is.” Predikant Nico van den Houten van de Hervormde Kleopasgemeente geeft aan dat al snel na het uitbreken van corona over is geschakeld naar ,,een andere manier van kerk zijn.” Daarbij ontdekte hij dat er veel creativiteit is onder de kerkgangers. ,,We hebben drie diensten gehouden op de heide. Er kwamen telkens 250 a 300 mensen op af.” Ook de weg naar het belijdenis doen ging anders.


PLAATS ,,We zijn een aantal avonden bij elkaar gekomen, maar de laatste bijeenkomst vond plaats op de Ginkelse heide. In zo'n entourage praten over het geloof is bijzonder en vergeet je nooit meer.” Voorganger Gijs Lammerts van Bueren van Baptistengemeente Op Doortocht wijst op de behulpzaamheid van ‘zijn' gemeenteleden. ,,Ook wat betreft de jongeren. Zij communiceren vaker digitaal en met die kennis willen ze ook anderen helpen. Bijvoorbeeld door filmpjes te delen. Dat is een positieve ontwikkeling.” Bij Christelijk Gereformeerde Kerk De Tabernakel geeft predikant Versluis aan dat veel zaken dit jaar doorgang konden vinden. ,,Er zijn gelukkig veel kinderen geboren, mensen zijn in het huwelijk getreden en er is belijdenis gedaan. Natuurlijk is het lastig dat we niet zomaar naar de kerk kunnen en dat scholen gesloten zijn. Het zet je stil, maar doordat je iets mist zie je pas hoe bijzonder het allemaal is.” Dominee Schinkelshoek van de Hersteld Hervormde Gemeente Zuiderkerk: ,,Corona laat panelen schuiven, maar dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Soms duurt besluitvorming in kerken, begrijpelijkerwijs, erg lang. Nu worden we soms gedwongen om dat sneller te doen en dat is niet per definitie fout.”


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.