De Heidebloemplas
De Heidebloemplas Henny Jansen

Meer zekerheid voor pachters De Ginkel

22 december 2020 om 15:20

In meerdere opzichten unieke enclave

EDE Voor de landbouwenclave De Ginkel gaat de gemeente Ede aansturen op pachtovereenkomsten met een langere termijn en met kwaliteitseisen. Een motie van deze strekking van de ChristenUnie en vijf andere partijen werd door de gemeenteraad in de laatste raadsvergadering van het jaar unaniem aangenomen. Het college ondersteunt de wens van de raad.


Gerard van Wijk

De Ginkel is in meerdere opzichten een unieke landbouwenclave, het gebied heeft qua natuurwaarden veel te bieden. Maar er zijn ook bedreigingen, zoals een toenemend aantal recreanten. De gebiedsvisie, waarover de raad oordeelde, komt ,,het beste tot zijn recht bij een pachtbeleid dat aansluit bij de samenhang tussen pachtuitgifte en natuurdoelen.” Wanneer pachters langdurige zekerheid krijgen over de grond worden zij beter in staat gesteld om te investeren in maatregelen gericht op duurzaam landgebruik, gericht op bodemleven, biodiversiteit en meer opbrengst van gewassen. Dat is de achterliggende gedachte.

De Ginkel is een uniek gebied. Daar zijn alle betrokkenen het wel over eens. Nationaal en internationaal bekend van de operatie Market Garden. Maar het is ook een gebied waar natuur en ecologie kwetsbaar zijn. Gezocht wordt naar een balans tussen natuur, recreatie en landbouw. Er is sprake van een groeiend aantal recreanten en toeristen, Ede bouwt nieuwe woningen tegen De Ginkel aan, militairen gebruiken het intensief als oefenterrein en de provinciale weg N224 doorkruist het gebied.

Aan de slag met de plannen, zegt de wethouder. Dat is nodig want het gaat slecht met de natuur- en erfgoedwaarden, de bijzondere erfgoedlocaties zijn moeilijk te vinden, het verrommelt op De Ginkel, er is overlast en de schaapskooi, er is een toenemende parkeerdruk en er is geen plek voor paardentrailers, om eens wat te noemen.

p        [Lees het hele verhaal als Premium-verhaal op EdeStad.nl