Aanvoerder Mitchell Snetselaar van ZVV Ede.
Aanvoerder Mitchell Snetselaar van ZVV Ede. Theo Beumer

‘Oma bezoeken is heel belangrijk'

21 december 2020 om 12:50

Wat doen Edese sporters in coronatijd?

EDE De amateursportwereld ligt sinds woensdag 14 oktober helemaal stil. Maar sporters blijven sporters en willen natuurlijk wel zoveel mogelijk in vorm blijven. Hoe komen de verschillende sporters en teams uit de gemeente Ede deze corona-periode door? Ditmaal: Mitchell Snetselaar van zaalvoetbalvereniging ZVV Ede.


Naam: Mitchell Snetselaar

Leeftijd: 23

Beroep: Gastheer Basic-fit (bijbaan)

Sport: Zaalvoetbal

Woonplaats: Bennekom


Wat heeft corona in je (sport) leven veranderd? Dat we een heel mooi seizoen niet op een prettige manier hebben kunnen afsluiten. Dat is vooral spijtig omdat twee spelers, Paul Prins en Joost van Dam, ZVV Ede hebben verlaten. Met beiden heb ik vijf mooie jaren meegemaakt en om het dan zo te zien eindigen is heel erg jammer.


Heb je begrip voor het feit dat de amateurcompetitiesport als gevolg van de lockdown volledig stilligt? Nee, omdat in 90 procent van de hallen waarin wij spelen de ventilatie goed is en de kans op besmetten dus nihil is. Daarbij vind ik dat de mentale impact van het niet kunnen beoefenen van je sport op de manier zoals het hoort onderschat wordt door de overheid.


Wat mis je het meest aan het niet in competitieverband sporten? Samen met je teamgenoten te laten zien aan de rest van zaalvoetballend Nederland wat ZVV Ede in huis heeft. Wedstrijden spelen als de halve finale van de landelijke beker vorig jaar, dat is waarom je in competitieverband speelt. Na een lange periode waar je eerst geen partijen mocht spelen en later alleen onderling op de training verlang je echt weer naar een wedstrijd.


Hoe vul je nu je vrije sporturen in het weekend in? Nu heb ik elke week tijd om naar mijn oma toe te gaan om te eten op de vrijdagavond. Normaal is dat lastig door de aanvangstijden van de uitwedstrijden. Ik ga graag op bezoek bij haar en vind het daarom ook jammer dat gedurende het seizoen dat lang niet altijd kan.


Als je je favoriete sport gedurende lange tijd niet meer zou kunnen beoefenen, welke sport is dan een alternatief? Dan ga ik denk ik toch terug naar het veldvoetbal. Ik zit al een tijd te overwegen om weer actief te zijn op het veld, maar dan wel als aanvulling op het zaalvoetbal, dat echt mijn prioriteit heeft. Ik zou het leuk vinden om samen met mijn vrienden weer op het veld te staan en het blijft dan toch een sport waarbij de bal aan mijn voeten ligt.


Is er nog onderling contact tussen en met je ploegmaten? Wij hebben doorgetraind toen er in groepjes van vier nog wel aan zaalvoetbal mocht worden gedaan. Nu dit opnieuw mag na de periode van groepen van twee hebben we de trainingen hervat. We zien elkaar op de maandagen.

Heeft deze coronastop ook voordelen? Ik heb meer tijd om bij mijn oma op bezoek te gaan, want dat is veel belangrijker dan tegen een bal aan trappen.

p [Lees het volledige artikel online als abonnee van Ede Stad.nl Premium.


Heb je een ritueel dat je nu mist? Nee, ik heb geen ritueel dat ik nu mis.

Welke ploegmaat heeft de beste muziekkeuze in de kleedkamer en waarom? Wij hebben geen speaker en kunnen daarom geen muziek draaien in de kleedkamer. Brian Campman heeft een keer een speaker meegenomen en zijn eigen muziek gedraaid, dat was zo slecht in de smaak gevallen dat hij sindsdien de speaker thuis heeft gelaten.

Is er een groot verschil tussen de eerste lockdown (maart) en nu? De sportschool waarop ik werk en train was in tegenstelling tot maart wel open. Overigens na de maatregelen van vorige week, maandag 14 december, zijn we weer dicht. Voor het voetbal vind ik het geen groot verschil omdat in beide gevallen de sport niet kan worden beoefend zoals het bedoeld is.

Wordt er nog getraind? Het mag met vaste groepjes. Is dat zinvol? Zoals ik eerder aangaf trainen we nog op de maandag. Persoonlijk vind ik dat wel zinvol omdat je dan toch nog je teamgenoten ziet en bezig bent met de bal. Naast de oefenvormen met de bal hebben we ook een gedeelte met krachttraining. Oud-coach/speler Paul Prins ruilt dan voor een avondje zijn eigen sportschool ‘Bij Prins’ in Scherpenzeel voor de Topsporthal in Ede om ons fysiek sterker te maken. Met name Ilias Joubid heeft hier veel profijt van omdat het is gebleken dat hij de trainingen van Paul het minst lang volhoudt.

Train je ook individueel? Ik train sinds ik achttien werd naast het veld/zaal ook in de sportschool. In de zomer heb ik nog individueel getraind op pleintjes om mijn linkerbeen te verbeteren, maar nu het zo koud is buiten sla ik dat over.

De competitie was net een paar weken onderweg. Wat vond je van de geleverde prestaties? We begonnen met een valse start door te verliezen in Lichtenvoorde bij LZV, een wedstrijd die je gezien de kansenverhouding had moeten winnen. Van de vier gespeelde wedstrijden is dat ook de enige wedstrijd waarin wij puntenverlies hebben opgelopen. Wij hebben niet het zwaarste programma gehad tot nu toe, maar om drie van de vier wedstrijden te winnen met een doelsaldo van plus zeven vind ik dat wij het goed hebben gedaan. Vooral omdat we een redelijk aantal nieuwe jongens hebben met weinig tot geen zaalvoetbalervaring, met als uitzondering Youssef Hadi.

Hoe kijkt je daarin terug op je eigen prestatie? In alle wedstrijden heb ik naar mijn mening het niveau gehaald wat van mij verwacht wordt. Daar bovenop ben ik bij wat meer doelpunten betrokken als in voorgaande seizoen. In de helft van de competitiewedstrijden heb ik gescoord, een aantal keer een assist gegeven en met verdedigende acties balbezit herovert waar direct een doelpunt uitkwam.

Hoe heb je het zonder publiek spelen ervaren? Het is anders, daarmee doel ik op de thuiswedstrijden. Wij zijn één van de weinige clubs waar een groot aantal toeschouwers bij bijna elke thuiswedstrijden aanwezig is. Voor uitwedstrijden is het voor mij persoonlijk niet echt een verschil vanwege het geringe aantal toeschouwers dat aanwezig is. Ik vind het vooral jammer voor mijn familie en vrienden die graag komen kijken en niet mochten komen.

Wat maakt jullie supportersvereniging De Blauwe Herten zo uniek? Om te beginnen is het naar mijn weten de enige supportsvereniging is bij het zaalvoetbal in Nederland. Een aantal verenigingen in de Eredivisie heeft een grote groep fanatieke aanhangers, maar die heb ik nog nooit horen zingen over hun club. De ludieke acties met de spandoeken, liederen en busreis naar bijvoorbeeld Wijchen met alle toeters en bellen dat daarbij kwam kijken maakt het uniek.

Heb je zelf getwijfeld om wel of niet in het team uitkomen in verband met corona? Nee, zodra zaalvoetballen weer even werd toegestaan qua training wilde ik meteen weer de vloer op.

Wie van je medespelers is er beter in de derde dan in de eerste en tweede helft? Ondanks dat het niet meer een vaste medespeler is komt alleen zijn naam bij mij naar boven, onze voorzitter en speler van het tweede team: Leon Verbakel. Ik heb in het eerste jaar nog met Leon gespeeld en soms zijn we weer even teamgenoten als ik meedoe met een wedstrijd bij het tweede. Leon regelt en doet zoveel voor deze vereniging, speelt op vrijdag zelf in het tweede en als het kan pakt hij zoveel mogelijk mee van onze wedstrijd van het eerste team. Daarna is hij tot in de laatste uurtjes in de kantine te vinden en als die dicht is maakt hij Café ‘Harvest’ onveilig.

De lockdown duurt voorlopig nog wel even. Is het realistisch dat gelijk daarna de competitie weer begint. Hoe zou het volgens jou moeten verder gaan? Dat lijkt me niet realistisch vanwege het gebrek aan fitheid en daaropvolgende verhoogde kans op blessures. Ik vind dat als eerste teamsport op een normale manier beoefend moet kunnen worden voor een periode van minimaal een maand ter bescherming van de spelers, voordat je de competitie hervat. Het eerlijkste zou denk ik zijn dat iedereen een keer tegen elkaar speelt en de reeds gespeelde wedstrijden ongeldig worden verklaard, maar of dat haalbaar is omwille van de tijd, weet ik niet zo zeker. Ik denk dat de KNVB dan met een plan komt net als bij het topamateur voetbal dat er in poules gespeeld gaat worden op basis van een geografische indeling.

Hoe voelt dat voor een sporter nu zijn favoriete vrijetijdsindeling stilligt? Zaalvoetbal is niet mijn favoriete vrijetijdsindeling, maar dat maakt het niet minder jammer. Gedurende de week ben je toch heel wat uurtjes bezig met het spelletje en als dat opeens weg is dan geeft dat een raar gevoel.

Als de lockdown langer duurt dan gedacht wat moet de bond dan doen met de competitie? De competitie beschouwen als niet gespeeld. Er zijn vier van de 22 te spelen wedstrijden gespeeld, dat is veelte weinig om op basis hiervan promotie/degradatie door te voeren.

Is er volgens jou een verschil tussen de buiten- en binnensporten om een lockdown in te stellen? Nee, daar is in mijn ogen geen verschil in. Als honderden mensen naar de Ikea mogen, (sinds 14 december niet meer, Red.) waarom moet dan de binnensport verboden blijven als het ook nog eens bevorderlijk is voor de gezondheid?

Denk je er over een individuele sport te gaan kiezen, nu een teamsport weer stilligt? Zoals eerder aangegeven train ik al voor mezelf in de sportschool. Ik zie een andere individuele sport echter niet zitten.

Vorig seizoen werd de competitie als niet gespeeld beschouwd. Als dat weer gebeurt, is dan de teamsport nog erger gedupeerd? Bij ons zijn bepaalde clubs wel gepromoveerd door de uitbreiding van het aantal clubs in de Eredivisie. Op basis van de ranglijst is bepaald welke clubs promoveerden, dus wij hebben niet voor niets gevoetbald vorig seizoen. Als het huidige seizoen als niet gespeeld wordt beschouwd dan is dat geen ramp omdat er pas enkele wedstrijden zijn gespeeld. De teamsporter is erger gedupeerd als zij hun favoriete sport niet op een normale manier mogen beoefenen.

Is een halve competitie met dan wel promotie en degradatie een alternatief? Zoals ik eerder heb aangegeven is dit denk ik, mits de tijd het toe laat, de beste oplossing voor het hervatten van de competitie.

Wat merk je binnen de club van het coronagebeuren. Is er vanuit het bestuur geregeld contact? Je traint op een andere manier en hebt tijdens zo’n training alleen echt contact met de spelers in je eigen viertal. Voorzitter Leon Verbakel is bij een aantal trainingen aanwezig geweest om een oogje in het zeil te houden, laatst kwam secretaris Elbert Schrier ook even een kijkje nemen.

Is de lange (competitiestop) een reden om het lidmaatschap op te zeggen? Nee, voor mij is dat niet aan de orde.

Je bent ook aanvoerder bij ZVV Ede. Hoe gaat dat nu in coronatijd? Heb je nu een rol in het groepsproces? Nee, ik heb niet een nadrukkelijke andere rol in het groepsproces dan een andere speler. Ik denk wel graag mee aan oefenvormen tijdens de trainingen. Je bent beperkt in de mogelijkheden dan ga je snel elke week dezelfde oefenvormen doen, om verveling te voorkomen, denk ik graag mee met de trainer.

Wordt er al gewerkt aan de nieuwe selectie voor volgende seizoen? En hoe sta jij daarin? Dit is meer een vraag voor onze technisch manager Henry Snetselaar, maar ik denk dat dat haast wel moet omdat de kans op het uitspelen van de competitie met de week kleiner wordt. Ik heb het naar mijn zin bij de club, de hal ligt dichtbij huis, kan het goed vinden met de mensen binnen het team en de club. Ik zie mezelf voorlopig bij de club blijven, al kan je een vertrek nooit uitsluiten.